Piłka
ewgh: Janek rzucił piłkę, która uzyskała wartość prędkości v=10m/s i odbiła się od podłogi z tą samą
wartością prędkości. Masa piłki wynosi m=1,2kg. Oblicz zmianę pędu piłki i siłę z jaką podłoga
zadziała na piłkę, jeśli czas jej działania wynosi t=0,2
Proszę o dokładne wytłumaczenie.
9 maj 12:24
chcebyćpro: p1= −mv { piłka leci w dół(zakładam że kierunek przeciwny do osi OY będzie z minusem)}
p2= mv /{odbija sie od podłogi− zmieniam znak bo zmienia kierunek/
Δp= p2 − p1= 2mv
siła z jaką działa piłka na podłogę jest równa sile z jaką zadziała podłoga na nią( 3 zas.
newtona)
F= Δp/ t
{ m/s*kg *1/s= kg*m/s2}
9 maj 12:35