f. trygonometryczne
aGusia: Sprawdź tożsamość:
1/sin2α−1=ctg2α
9 maj 08:40
lisek:
W liczniku zamiast 1 zapisz jedynkę trygonometryczną i rozbij na dwa ułamki
9 maj 08:46
aGusia: ja tego nie rozumiem
9 maj 08:48
lisek: A czy znasz wzór na jedynkę trygonometryczną
9 maj 09:00
Eta:
| | 1 | | 1 | | sin2α | | 1−sin2α | |
L= |
| −1 = |
| − |
| = |
|
|
| | sin2α | | sin2α | | sin2α | | sin2α | |
z jedynki trygonometrycznej:
sin2α+cos2α=1 => 1−sin
2α= cos
2α
i podstawiamy:
L= P
9 maj 09:28
aGusia: dziękuję
9 maj 09:34