pomocy
Krzysiek: Pomóżcie ,proszę

! Wyznaczyć zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie:
x*y
log2------=log2x*log2y
2
27 lut 17:18
Mickej: to 2 po log to podstawa tak

?
27 lut 17:41
Basia: rozwiązuję
27 lut 17:59
Basia:
x,y > 0
log2(x*y/2) = log2(x*y) - log22 = log2x + log2y -1
log2x =a
log2y =b
a+b-1=ab
a-ab = 1-b
a(1-b) = 1-b
1. 1-b = 0 ⇔ b = 1 ⇔ log2y = 1⇔ y=21 = 2
wówczas
a*0 = 0
0=0
to jest prawdą dla dowolnego a
czyli a=log2x może przyjmować dowolną wartość czyli w tym przypadku zbiór rozwiązań
to:
A = { (x ; 2): gdzie x>0 }
2. 1-b≠0 ⇔ b≠1 ⇔ log2y≠1 ⇔ y≠21 ⇔ y≠2
dzielimy przez 1-b i mamy
a=1
log2x =1
x = 21 = 2
czyli w tym wypadku zbiór rozwiązań ma postać:
B = { (2 ; y): gdzie y>0 i y≠2}
ale można również tak:
a+b-1 = ab
b-ab = 1-a
b(1-a) = 1-a
z czego wynika, że dla a =1 czyli dla x=2 b może być dowolne
można więc wyrzucić ograniczenie ze zbioru B
B = { (2 ; y): gdzie y>0 }
rozwiązaniem jest: AuB
27 lut 18:13
Krzysiek : Mackej ....tak to podstawa 2
27 lut 18:14
Krzysiek : Basiu bardzo Ci dziękuję
27 lut 18:17
Basia: Śliczna różyczka (a może raczej mak); dziękuję
27 lut 19:19
ania: vfygv7gvhjvbuhbdhsbh bsjhfbhjcbj jh bhjb bvugfidskj
bbghh kocham nhvhgiguhiunjk,
.....................................................................
......................................................................
...........................
14 mar 22:43
tim: aniu...?
14 mar 22:44