Równanie
m: Na płaszczyźnie współrzędnych zilustruj zbiór rozwiązań równania:
|x-y| + |x+y| = 2
narysować będe umiał ale jak to wyliczyć

Pomoże ktoś
27 lut 17:00
Mickej: rozwiązania to 1 i -1
radze ci rozpisać z definicji i policzyć ładnie sie skraca
27 lut 17:39
Mickej: aha to jest rozwiązanie dla x
27 lut 17:44
Basia:
oj to chyba nie tak Mickej !
pomyśl troszkę dłużej
np. pary (1,1) (1,0) (0,1) też spełniają to równanie (a gwarantuję Ci, że jest ich
więcej; dokładnie nieskonczenie wiele)
27 lut 17:44
Basia:
dokładnie to będzie zbiór:
{ (1,y) : y≥-1 i y≤1 } u {(x,1}: x≥-1 i x≤1 }
czyli dwa odcinki
liczyłam w pamięci; sprawdź Mickej
27 lut 17:55
m: a jaka jest ta definicja
27 lut 18:14
Basia:
x dla x≥0
|x| =
-x dla x<0
27 lut 18:18
Basia: czyli rozpatrujemy 4 przypadki:
1. x-y≥0 i x+y≥0
wtedy |x-y| = x-y i |x+y| = x+y
x-y + x+y = 2
2x = 2
x=1
ale: 1-y≥0 i 1+y≥0 ⇔ - y≥-1 i y≥-1 ⇔ y≤1 i y≥-1 ⇔ y∈<-1;1>
czyli mamy:
A1 = { (1,y): gdzie -1 ≤ y ≤ 1 }
czyli odcinek o końcach (1,-1) i (1,1)
2. x-y ≥0 i x+y≤0
wtedy |x-y| = x-y i |x+y| = -(x+y) = -x -y
x-y - x-y =2
-2y =2
y = -1
ale: x-(-1)≥0 i x+(-1)≤0 ⇔ x+1≥0 i x-1≤0 ⇔ x≥-1 i x≤1
czyli mamy:
A2 = { (x, -1): gdzie -1 ≤ x ≤ 1 }
czyli odcinek o końcach (-1,-1) i (1,-1)
3. x-y≤0 i x+y≥0
wtedy: |x-y| = -(x-y) = -x+y i |x+y| = x+y
-x+y + x+y = 2
2y = 2
y =1
ale: x-1≤0 i x+1≥0 ⇔ x≤1 i x≥-1 ⇔ -1 ≤ x ≤ 1
czyli mamy:
A3 = { (x,1): gdzie -1 ≤ x ≤ 1 }
czyli odcinek o końcach (-1,1) i (1,1)
4. x-y≤0 i x+y≤0
wtedy: |x-y| = -(x-y) = -x+y i |x+y| = -(x+y) = -x -y
-x+y -x-y = 2
-2x =2
x=-1
ale: -1-y≤0 i -1+y≤0 ⇔ -y≤1 i y≤1 ⇔ y≥-1 i y≤1 ⇔ -1 ≤ y ≤ 1
czyli mamy:
A4 = { (-1,y): gdzie -1 ≤ y ≤ 1 }
czyli odcinek o kończach (-1,-1) i (-1,1)
zbiorem rozwiązań jest A1uA2uA3uA4
czyli boki kwadratu o wierzchołakch:
(1,1) (-1,1) (-1,-1) (1,-1)
czyli przy liczeniu w pamięci coś przeoczyłam;
to jest na pewno dobrze
27 lut 18:39
kot: no to dobrze rozwiązałem
27 lut 18:43
m: Wielkie dzięki Basia
27 lut 18:58