funkcja wymierna
malami: wykonaj działania i podaj dziedzine
3x+2 + 2x−4x+2
4x+5x2+3 − 3+4xx2 +3
x+7x2−16 + 4x+4
x2+4 x3 − 2x2 + 3x2
7 maj 22:43
M4ciek:
3.
Df: x
2 − 16 ≠ 0 ⋀ x + 4 ≠ 0
x ≠ 4 v x ≠ −4 v x ≠ −4
Df : x ∊ R\{−4,4}
| x + 7 | | 4 | | x + 7 | | 4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x2 − 16 | | x + 4 | | (x − 4)(x + 4) | | x + 4 | |
| | x + 7 | | 4(x − 4) | |
= |
| − |
| = |
| | (x − 4)(x + 4) | | (x − 4)(x + 4) | |
| | −3x + 23 | |
= |
| |
| | (x − 4)(x + 4) | |
7 maj 22:49
M4ciek:
Resztę analogicznie
7 maj 22:49