Wyznaczanie kąta, trygonometria
duu duu: Wyznacz kąt α taki, że:
a) sinα= 12 α∊(360,450)
b) sinα = 12 α∊(1080, 1170)
c) tgα= −1 α∊(360, 540)
7 maj 22:25
Godzio:
a) sin(30) = sin(360 + 30) = sin(390) ⇒ α = 390
o
b) sin(30) = sin(1080 + 30) = sin(1110) ⇒ α = 1110
o
7 maj 22:34
duu duu: −tg(45)= (360 +45) = −tg(405) ⇒α=−405
o tak ?
7 maj 22:39
Godzio:
Ale minusa musisz do środka wciągnąć
t(−45) = [ tg ma okres 180 więc można go tak przesuwać ] = tg(540 − 45) = tg(495)
α = 495
7 maj 22:46
duu duu: aaaa
7 maj 22:49