ZADANIE O STOŻKU
szamajka: PRACA KONTROLNA POMOCY

!
zad.1
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 49cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego stożka.
27 lut 13:06
1337: Przekroj osiowy stozka jest trojkatem prostakatnym i jest takze roworamienny, jest to
takze tworząca stozka. Podstawiamy do rownania l2 / 2 = 49 . Wychodzi ze a = 7√2 .
Podstawiamy to do rownania na przekatna kwadratu 7√2 = r√2 wychodzi 7 . Jest to
zarowno promien jak i wysokosc stozka. Podstawiamy to do wzoru πr2 + πrl a wiec 49π +
49√7π
27 lut 14:42
27 lut 15:22
1337: spoko
27 lut 15:41