pytanie
tn: witam,
na czym polega metoda grupowania wyrazów i jak ją wdrażac,
do np takiego wyrażenia x2 + 5x +6
7 maj 20:50
Kejt:
korzystasz z postaci iloczynowej:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
7 maj 20:51
bump: x2+5x+6 = x2 + 2x + 3x + 6 = x(x+2) + 3(x+2) = (x+2)(x+3)
7 maj 20:52
Kejt: no albo rozbijasz środkowy jednomian..ale ja tego nie lubię..
7 maj 20:53
kylo: Polega to na rozbiciu czesci wyrazow, tak aby nastepnie moc je pogrupowac. Kolega wyzej pokazal
jak to sie robi, ale czasami trzeba troche pomyslec
7 maj 20:55
pp: x3 − 6x2 + 3X + 10 − a jak to rozwiązać?
19 sty 16:50
PW:
x3−5x2 − x2+3x+10 = x2(x−5) −(x2−3x−10) = x2(x−5)−(x−5)(x+2)
Dochodzi się do takiego widzenia w wyniku ćwiczeń, recepty nie ma.
20 sty 11:01
pigor: ... , lub
x3−6x2+3x+10= x
3+x
2−7x
2−7x+10x+10= x
2(x+1)−7x(x+1)+10(x+1)=
= (x+1)(x
2−7x+10)= (x+1)(x
2−2x −5x+10)= (x+1)(x(x−2)−5(x−2))=
(x+1)(x−2)(x−5) . ...
20 sty 11:24