która z liczb jest miejscem zerowym funkcji y=U{3}{x-4} +5?
arek : | | 3 | |
która z liczb jest miejscem zerowym funkcji y= |
| +5? |
| | x−4 | |
a 3 , 4
b −1 , 8
c 2 , 7
d 4 ,4
7 maj 20:35
kylo: Czy aby na pewno zadanie jest dobrze podane?
7 maj 20:40
arek : tak
7 maj 20:48
Kejt:
D:
x−4≠0
x≠4
D∊R−{4}
3+5(x−4)=0
3+5x−20=0
5x−17=0
5x=17
x=3,4
7 maj 20:50
arek : 
dzięki
7 maj 20:51
kylo: 3=−5x+20
5x=17
x=17/5
x=3,4
Wczesniej po prostu widzac 4 odpowiedzi myslalem ze tam maja byc 2 miejsca zerowe bo zrobiles
spacje pomiedzy liczbami.
7 maj 20:53
Kejt: też tak myślałam.. dopóki nie policzyłam. heh.
7 maj 20:54