Wzór funkcji kwadratowej na podstawie wykresu
Marta: Zadanie brzmi tak: Na rysunku przedstawiono fragment wykresu funkcji kwadratowej f. Odczytaj z
wykresu odpowiednie dane i podaj wzór funkcji
http://img857.imageshack.us/f/89958867.jpg/
Proszę o wskazówki
7 maj 20:01
kylo: f(x)=ax2+bx+c
A(−1,0)
B(5,0)
W(2,6)
7 maj 20:03
Nie jestem mądry: Postać kanoniczna funkcji :
f(x)+a(x−p)2+q
gdzie p i q − współrzędne wierzchołka paraboli które masz podane w=(2,6)
więc f(x)= a(x−2)2+6
wykres przecina oś Ox w punkcie (−1,0)
żeby znalezć współczynnik kierunkowy a wystarczy w miejsce y podstawić 0 a w miejsce x
podstawić −1
0= a(−1−2)2+6
7 maj 20:10
Nie jestem mądry: Tam f(x)= a(x−p)2+q
7 maj 20:11
kylo: To mozna na 3 sposoby, w zaleznosci z jakiej postaci funkcji skorzystasz.
7 maj 20:14