oblicz
kajjjaaa: pomocy
ola przeczytała przez tydzień książke. oblicz ile stron ma ta ksiazka jesli wiadomo ze
pierwszego dnia ola przeczytała 20 stron a kazdego nastepnego o 5 stron wiecej niz
poprzedniego dnia. oblicz z wykorzystaniem wzorow dotyczacych ciagu arytmetycznego
7 maj 19:57
Nie jestem mądry: a1=20
r= 5
n=7
an=a1+ ( n−1)r
Znajdz Sn
7 maj 20:00
kylo: tydzien= 7dni
A1=20
r=5
n=7
An=A1+(n−1)r=20+6r=20+30=50
Sn=(A1+An)*n/2=(20+50)*7/2=35*7=245
7 maj 20:01
Nie jestem mądry: | | a1+an | | 20+50 | |
Sn= |
| *n= |
| *7=245 |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 20:02
Pepsi2092: No wiec tak: Jak czytała tydzień, czyli 7 dni

Pierwszego dnia 20 stronek pyknęła zatem a1=20
nastepnego dnia o 5 wiecej niż poprzedniego r=5
Wzór na ciag arytmetyczny: an=a1+(n−1)r
Jak masz pierwszy wyraz i róznicę to sobie możesz policzyc ile stron przeczytała dnia
ostatniego,czyli:
a7=a1+6r=20+6*5=20+30=50 No i teraz podstawiasz do wzoru na sumę:
| | a1+an | | 20+50 | |
Sn= |
| *n= |
| *7=35*7=245 − tyle stron ma ta książka  |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 20:05