wzór Vietea
Help;(: Jak przekształcić to równanie do wzorów Vietea : x1 + x2 = -b/a, x1 * x2 = c/a żeby
tylko podsttawić :
(x
1-5)
2 +(x
2-5)
2 = x
12 - 10 x
1 +25 + x
22 - 10 x
2 +25 =
x
12 + x
22 - 10 ( x
1 + x
2) + 50= i co dalej
27 lut 12:48
Bogdan:
x12 + x22 = (x1 + x2)2 - 2x1x2
27 lut 14:58
tea: Już to liczyłam!
Nie bardzo wiem o co więc pytasz ponownie?
27 lut 15:40
Help;(: dziękuję

już wszystko jasne

nie mogłam zrozumieć dlaczego tu jest minus : (x1 + x2)2
- 2x1x2
ale już wiem... przepraszam:(
27 lut 16:33