Zapisz w postaci przedziałów
duu duu: Zapisz w postaci przedziałów
A={x∊R: x≥4 i x<0}
7 maj 19:51
bump: (−∞,0)U<4,∞)
7 maj 19:52
Eta:
A= zbiór pusty
7 maj 19:54
duu duu: ok a jak będzie x∊R x>−1 i x≤3 ?
7 maj 19:54
bump: no faktycznie bo jest i

a moj by byl dla lub
7 maj 19:55
Kejt: x∊(−1;3>
7 maj 19:55
bump: (−1,3>
7 maj 19:55
Nie jestem mądry: x∊( −1,3>
7 maj 19:55
Kejt: cóż za zgodność..
7 maj 19:56
duu duu: dlaczego zbiór pusty ?
7 maj 19:58
Eta:
Jeżeli: A= { x€R : x ≥4 lub x < 0} to wtedy: A= ( −∞, 0) U < 4,∞)
A Ty duu duu napisałeś/aś spójnik i , więc A= zb. pusty
7 maj 19:58
duu duu: a w x∊R x≥2 to będzie <2,∞) ?
7 maj 20:00
Eta:
tak
7 maj 20:03
duu duu: A może Pani będzie wiedziała jak mam rozwiązać takie zadanie:
Wyznacz zbiory
a) <−5,6)∩N
b) N\<−2,3>
c) C\(−5,5)
d) R\(0,10>
e) R\<√2, ∞)
7 maj 20:06
Eta:
a) wybierasz z pierwszego przedziału tylko liczby naturalne
<−5, 6) ∩ N= {0,1,2,3,4,5}
b) róznicą są te elementy które należą do zb. pierwszego (N) i nie należą do zbioru drugiego
w <−2,3> są liczby naturalne : { 0,1,2,3}
zatem wyrzucamy je ze zbioru N
N \ <−2,3> = N \ {0,1,2,3}
spróbuj pozostałe samodzielnie, napisz wynik , sprawdzimy
7 maj 20:14
duu duu: więc w c) będą liczby całkowite i od nich muszę odjąć zbiór (−5,5) czyli będzie C\
{−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4}
7 maj 20:35
duu duu: w d) od liczb rzeczywistych odejmuję zbiór (0,10> czyli to będzie R\{12,√2, 1,
2,3,4,5,6,7,8,9,10}
7 maj 20:40
duu duu: e) od liczb rzeczywistych odejmuję zbiór <√2,∞) czyli R\{√2, 1,2,3,4,5,6(...)∞}
7 maj 20:42
duu duu: dobrze Pani Eto ?
7 maj 20:42
Eta:
c) dobrze
d)i e) źle , bo tu nie masz powiedziane nic o liczbach całkowitych
d) będzie R z "dziurą " na przedział ( zero zostaje , aw yrzucasz cały przedział z ostatnią
10
= ( −∞, 0> U ( 10, ∞)
e) wyrzucasz wszystkie z przedziału po prawej wraz z √2
zostaje; ( −∞, √2 )
7 maj 20:46
duu duu: dziękuje
7 maj 20:47
Eta:
7 maj 20:56