Suma wszystkich wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 32. Różnica miedzy czwar
siwek : Suma wszystkich wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 32. Różnica miedzy czwartym i drugim
wynosi 12 , a suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 10 . Ile wyrazów ma ten ciąg ?
A. 5
B. 6
C. 4
D. 7
7 maj 19:40
kylo: Sn= (A1+An)*n/2=32
A4−A2=12
A1+A3=10
n=?
A4=A1+3r
A2=A1+r
A4−A2=A1+3r−A1−r=2r=12
r=6
A3=A1+2r
A1+A3=A1+A1+2r=2A1+12=10
A1=−1
An=A1+(n−1)r
Sn= (A1+A1+nr−r)*n/2=32
Po rozwiazaniu wychodzi ci N1=4 a N2=−16/6 co oczywiscie nie nalezy do dziedziny (N nalezy do
N+)
7 maj 19:54
siwek : dzięki
7 maj 20:07