wyznacz liczby
Marti007: Trzy liczby, których suma jest równa 26, są jednocześnie trzema kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego oraz drugim, trzecim i szóstym wyrazem rosnącego ciągu arytmetycznego.Wyznacz
te liczby.
7 maj 19:11
kylo: Ja bym to zrobil w ten sposob:
a+b+c=26
b2=ac (wynika z c. geom.)
a=x+r
b=x+2r
c=x+5r (x to pierwszy wyraz c. aryt)
r>0
a+b+c=x+r+x+2r+x+5r=3x+8r=26
(x+2r)2=(x+r)(x+5r)
I powstaje ci uklad rownan, po rozwiazaniu wychodzi x=−2 i r=4 ⇒ a=2, b=6, c=18
7 maj 20:25
Pepsi2092: Według mnie to będzie tak:
Liczby z ciagu geometrycznego: x,y,z
Zaś w ciagu arytmetycznym a2=a1+r, a3=a1+2r, a6=a1+5r,czyli :
x=a1+r
y=a1+2r
z=a1+5r
suma czyli: x+y+z=26 lub a1+r+a1+2r+a1+5r=26
Wiadomo dodatkowo, że liczby w ciągu geo sa trzema kolejnymi wyrazami tego ciągu, zatem w tym
przypadku warto też skorzystać z wzory na sąsiedni wyraz ciagu geometrycznego, a mianowicie:
y
2=x*z
I teraz robimy sobie układ równań , mamy 5 niewiadomych i lecimy z obliczeniami

{ x+y+z=26
| y
2=x*z
| x=a1+r
| y=a1+2r
{ z=a1+5r
Według mnie tak to powinno wyglądac, ale prosiłbym jakiegoś eksperta z tego forum, aby
sprawdził czy nie zrobiłem jakiegoś błędu

pzdr
7 maj 20:28