Wartość liczbowa ilorazu, ile rozwiązać ma równanie, zbiór wartości funkcji
Golibroda: Poproszę o pomoc w trzech zadaniach.
1.Znajdź wartość liczbowa ilorazu współczynników wielomianu P(x)=ax3 + bx2 + 1, wiedząc że
P(−2)=1 oraz P(1)=4
2. Równanie I 6 − 3x I = −1
A. ma jedno rozwiącanie
B. ma trzy rozwiązania
C. ma dwa rozwiązania
D. Nie ma rozwiązań.
Uzasadnij.
3. Wskaż wartość funkcji określonej wzorem f(x)=−4(x+3)2+2
A. (−∞; −4>
B. (−∞; −3>
C. (−∞;2>
D. (−∞; 3>
Uzasadnij.
Za pomoc i wytlumaczenie jak dojść do wyniku będę bardzo wdzięczny.
7 maj 17:16
Jack:
1. policz wartośc tego wielomianu w punkcie x=−2 (podstaw za "x" wartość −2) i przyrównaj do 1.
Podobnei zrób dla x=1. Dostaniesz układ równań który powinieneś rozwiązać.
2. najlepiej pozgaduj rozwiązania.
3. wykorzystaj wiadomości nt. wierzchołka paraboli i postaci kanonicznej funkcji.
7 maj 17:22
roman: 2 d
7 maj 17:24
Golibroda: 2. W jaki sposób mam pozgadywać?
7 maj 17:24
roman: yyy srory pomyliłem sie
7 maj 17:25
Jack:
nie zauważałyem tego "−". Przemyśl kwestię, kiedy moduł jest ujemny.
7 maj 17:26
Eta:
1/ P(−2)= a*(−2)
3+b*(−2)
2+1= −8a+4b+1
P(1)= a*1
3 +b*1
2+1= a+b+1
| 3 | |
| b=3 => b= 2 , to a= 1
|
| 2 | |
2/ |6 −3x|= −1 −−− równanie sprzeczne, bo moduł liczby jest ≥ 0
odp: D)
3/ postać kanoniczna : f(x)= −4(x+3)
2 +2 , W( −3,2) i ramiona paraboli do dołu
x
W= −3 i y
W= 2
ZW= (−∞, y
w> => ZW= ( −∞, 2>
odp: C)
7 maj 17:30