pomocy
joanna 44: witam prosze o pomoc w rozwiązaniu takiego równania
4(x−1)+5=1+2x
7 maj 16:19
Vizer: 4x−4+5=1+2x
2x=0
x=0
7 maj 16:22
joanna 44: i to jest całe równanie
7 maj 16:46
Pepsi2092: Dokładnie tak

Vizer Ci podał już końcową postać. Jesli nie rozumiesz to ja Ci rozpiszę

W
sumie tu nie ma nic trudnego bo niewiadome z x gromadzisz po jednej stronie a liczby po
drugiej. Pamietaj o zmienie znaku na przeciwny przy przenoszeniu na druga strone

4x−4+5=1+2x
4x−2x=1+4−5
2x=0|| /2
x=0
7 maj 16:52
joanna 44: a Bardzo dziękuje za rozpisanie już coś łapie
7 maj 17:00
7 maj 17:16