bryly
ula: stosunek dlugosci krawedzi prostopadloscianu jest rowna 2:3:4. ppc wynosi 13∧2. ile wynosi
najdluzsza krawedz prostopadloscianu
7 maj 15:36
ula: 132
7 maj 15:37
speed:
Pc = 2(ab+bc+ac), gdzie a, b, c − dł. krawędzi.
Jeśli a:b:c = 2:3:4, więc a=2x, b=3x, c=4x.
Podstawiając do wzoru na Pc otrzymujemy
132 = 2(2x * 3x + 3x * 4x + 2x * 4x) czyli mamy
169 = 2 (6x2 + 12x2 +8x2)
169 = 2 * 26 x2
169 = 52 x2 / :52
3,25 = x2 obustronnie pierwiastkując otrzymujemy
√132 = x
czyli podstawiając do a=2x, b=3x, c=4x otrzymujemy
a = √13
b= 3√132
c=2√13
7 maj 16:13