dziedzina funkcji danej wzorem
duu duu: Cześć

Mógłby ktoś powiedzieć jak się określa dziedzinę funkcji danej takim wzorem ?
7 maj 15:31
bump: x pod pierwiastkiem musi byc wiekszy lub rowny 0
wiec x≥0 czyli x∊<0,∞)
mianownik nie moze byc rowny 0
wiec obliczasz kiedy bedzie rowny zero x2−3=0 x2=3 x=−√3 lub x=√3
teraz czesc wspolna:
D= N\{√3}
7 maj 15:39
bump: blad jest xD
D=<0,√3)U(√3,∞)
7 maj 15:42
duu duu: Ok, a co do takiego wzoru ?
7 maj 15:43
7 maj 15:46
bump: wiesz musisz to obliczyc
7 maj 15:51
duu duu: coś jest nie tak, moja nauczycielka obliczyła że będzie R\{−1, 0}
7 maj 15:54
bump: no bo tak bedzie

to co napisalem powinno sie obliczyci wtedy wychodzi x≠0 i x≠−1 czyli
D=R\{−1,0}
7 maj 15:55
bump: x
2+x=0
x(x+1)=0
x=0 lub x+1=0
x=−1
7 maj 15:57
duu duu: dobra to pomóż mi
według mnie będzie tak:
1+1x ≠ 0
i teraz przeniosłabym 1 na drugą stronę ale to wtedy wyjdzie źle
7 maj 15:57
speed: hi hi hi Owszem.
1+
1x≠0,
więc
x+1x≠0
czyli x(x+1)≠0
stąd x≠0 ⋀ x≠−1
tak, więc x ∊ R\{−1, 0}
7 maj 15:59
duu duu: o matko ! nie wpadłabym. dziękuje
7 maj 16:00
duu duu: a miejsce zerowe wylicza się porównując do 0 tak ?
7 maj 16:05
bump: tak
7 maj 16:05
duu duu: dziękuje
7 maj 16:10
7 maj 16:27
duu duu: według mnie x > 0 a dziedzina D=(0, +∞)
7 maj 16:30
bump: √x2≠0
x≠0
D=R\{0}
7 maj 16:37
duu duu: dlaczego ? przecież to jest pierwiastek pod tym.
7 maj 16:38
bump: kazda liczba podniesiona do potegi 2 zawsze jest liczba dodatnia
7 maj 16:41
duu duu: ahaaaaaaaa
7 maj 16:43
bump: no moze nie kazda

bo 0 nie jest dodatnie ale 0 moze byc pod pierwiastkiem
7 maj 16:44