...()
Justyna: (x2−2x−3)sin2200≥0
7 maj 14:49
PanCogito: tam nie powinno być sin225 ?
7 maj 16:46
Jack:
sin220o<0, wiec dzieląc obie strony przez ten sin220o zmień znak.
7 maj 16:46
Jack:
co za różnica
7 maj 16:47
ICSP: duża sin225 można ładnie wyliczyć
7 maj 16:50
speed:

Wiemy, że sin (π + α) = − sin α, tak więc w tablicach odnajdujemy sin 40
0 = 0,6428.
Czyli −0,6428 * (x
2 − 2x − 3) ≥ 0 /(− 0,6428)
tak więc x
2 − 2x − 3 ≤ 0
stąd x
2 + x − 3x − 3 ≤0
x(x+1) − 3 (x +1) ≤ 0
(x − 3)(x + 1) ≤ 0
tak, więc x
1 = 3 ⋀ x
2 = −1
czyli x ∊ [−1, 3]
7 maj 16:51
Jack:
ale po co to liczyć... skoro i tak kluczowy jest znak tego sinusa
7 maj 16:51
pomagacz:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%5E2%E2%88%922x%E2%88%923%29sin%28220%29%E2%89%A50
a rozwiązanie jak rozwiązanie, liczysz
sin(220) ≈ −0,6427
a później jak zwykłą nierówność
(x
2 − 2x − 3) * sin(220) ≥ 0
(x
2 − 2x − 3) * (−0,6427) ≥ 0 /:(−0,6427)
x
2 − 2x − 3 ≤ 0 ← zwróć uwagę na zmianę znaku, bo dzieliłem przez liczbę mniejszą od zera!
liczymy miejsca zerowe z delty:
a = 1
b = −2
c = −3
Δ = b
2 − 4*a*b = ...
parabolka, przedział i to wszystko powodzenia w liczeniu
7 maj 16:59
Jack:
nie "∧", tylko "∨"
7 maj 17:01
Jack:
nie ma sensu liczyć tego sin220
o...
7 maj 17:02
bump: +10 do respectu
7 maj 17:03
Jack:
taa..
7 maj 17:04
pomagacz:
Jack, może i jesteś mądrzejszy(lub Ci się tak tylko wydaje) ale takie komentarze w stylu "

a
po co to liczyć...", "

nie to, bo to..." nie pomagają w rozwiązaniu zadania, a wręcz
przeciwnie, pogłębiają zażenowanie pytającego o pomoc w zadaniu, jak tak dobrze umiesz to
poświęć te 5 minut na zapisanie swojego rozwiązania
7 maj 17:08
Jack:
Nieważne kto jest mądrzejszy

Wazne, że prawdopodobnie autor zadania nie zamierzał
wykorzystywać tablic, tylko powołać się na pewne własności funkcji sin i "wymusić" zmianę
znaku (albo pomyłkę ucznia). I tyle... Naprawdę nie trzeba wyznaczać (przybliżonej) wartości
sin40
o. Niemniej przecież błędu w Twoim rozwiązaniu nie ma − tutaj nic a nic nie zarzucam.
7 maj 17:17
pomagacz:
spoko, ważne że nikt się nie pogryzł z tego powodu

, obaj mieliśmy rację, lecz ja pokazałem
doświadczalnie
7 maj 17:21
Jack:
niech tak będzie
7 maj 17:23