równanie trygonometryczne
michal: dla jakich wartosci parametu m rownanie 2sinx+4sin 2 x+8sin 3 x+...=m+3 gdzie lewa
strona jest suma nieskonczonego ciagu geom.ma rozwiazanie?
27 lut 12:26
Bogdan:
Stały iloraz q = 2sinx.
a1 = 2sinx
Założenie: |2sinx| < 1 => |sinx| < 1/2
Suma nieskończonej liczby wyrazów zbieżnego ciągu geometrycznego S = a1 / (1 - q).
2sinx / (1 - 2sinx) = m + 3
Wyznacz z tego równania sinx, otrzymane wyrażenie zależne od m wstaw w miejsce
sinx do nierówności |sinx| < 1/2. Rozwiąż tę nierówność.
27 lut 15:09
michal: dzięki wielkie

wyszlo dobrze ... ale sam bym raczej nie wpadl na pomysl rozwiazania
tego

mialem jedynie wylicozną tą sume ciągu i koniec .. nie wiedzialem jak dalej
27 lut 15:51
Bogdan:
27 lut 16:05