...
Inga: 2x(x2−1)≤0
7 maj 13:34
Grześ: 2
x ma zawsze dodatnią wartość( odsyłam do wykresu funkcji)
Czyli musimy tylko rozwiązać równanie:
x
2−1≤0
z którą oczywiście nie będzie najmniejszych problemów.. prawdaaa

No powiedz, że tak
7 maj 13:35
Inga: no nie do końca ale spróbuję
x
2≤1
x=1 v −1

tak
7 maj 13:39
Grześ: ale to nierówność

Odsyłam do przykładów po lewej stronie..
7 maj 13:41
Inga : nie mogę znaleśc

pomożesz
7 maj 13:43
Inga : pomoże ktoś
7 maj 13:49
7 maj 13:56
Inga: czyli
x
2−1≤0
(x−1)(x+1)≤0
x
1=1 x
2=−1 i parabola ze skierowanymi ramionami w góre
7 maj 14:01
Inga: dobrze
7 maj 14:02
s: to nie będzie czasem pierwiastek + / − z
√1
7 maj 14:30
Nie jestem mądry: √1= 1 !
7 maj 14:31
s: czyli jak będzie w końcu w tym zadaniu
7 maj 14:35
Nie jestem mądry:

Popatrz wyżej. Miejsca zerowe funkcji to 1 i −1 jest to parabola której ramiona skierowane w
górę
Muszisz znalezć wartości mniejsze od zera zaznaczyłem na rysunku
7 maj 14:39
-: teraz już wiem dziękuje
7 maj 14:44