pomozcie
Justyna: 3√x+5=x+1
7 maj 12:35
roman: oh Justyna .... możesz tak samo zrobić jak tamten przykład ...
7 maj 12:37
Justyna: a co z to 3 robic?
7 maj 12:39
roman: no też do kwadratu
7 maj 12:39
roman: 3√x+5=x+1 / ()2
9(x+5)=x2+2x+1
9x+45=x2+2x+1
−x2+7x+44=0
no i delta
7 maj 12:41
Justyna: dziekuje
7 maj 12:43
roman: ale wiesz sprawdz
7 maj 12:44
Justyna: juz sprawdzila
7 maj 12:48
speed: Zapomnieliście o założeniach. Liczba podpierwiastkowa musi być nie mniejsza niż 0. W tym
przykładzie x+5≥0. Czyli rozwiązaniem może być liczba ze zbioru [−5,+∞). Mimo, że x1 = 11, a
x2 = −4, to zapis założeń jest punktowany jak również komentarz, który weryfikuje rozwiązanie
zadania z założeniami.
7 maj 15:04
Grześ: to speed, proszę Cię bardzo, podstaw −4, czy aby ono pasuje

Zapomnieliście o jeszcze jednym kluczowym założeniu
7 maj 15:06
roman: x>0
7 maj 15:18
Grześ: nie
7 maj 15:40
roman: to nie wiem możesz mnie oświecić >?
7 maj 15:48
roman: a >0
7 maj 15:54
roman: Δ>0
7 maj 15:54
roman: x≠0
7 maj 15:54
speed: Ponieważ √x+5 ≥ 0 czyli 3√x+5 ≥ 0, to x+1 ≥ 0 ⇒x ≥ −1 dlatego x2 = −4 nie spełnia warunków
zadania.
7 maj 16:22
roman: no to też ...
7 maj 17:22