...
Diana: √x−1=3−x
7 maj 11:48
roman: √x−1=3−x / obustronnie podnosisz do kwadratu ()2
x−1=(3−x)2
x−1=9−6x+x2
−x2+7x−10=0 no i liczysz delte ..
7 maj 11:57
roman: no i jak tam Ci wyszła delta >>? bo mi Δ=9 czyli pierwiastek z niej to 3
czyli ostatecznie bedzie to tak x1=5 a x2=2 sprawdz w odpowiedziach ....
7 maj 12:00
Diana: dziekuje
7 maj 12:00
Diana: dziekuje
7 maj 12:00
roman: ale jest dobrze >?
7 maj 12:01
Diana: tak
7 maj 12:04
roman: aha ok dzięki
7 maj 12:06
Tragos: no jeszcze pamiętajmy o dziedzinie, czyli
x − 1 ≥ 0
x ≥ 1
7 maj 12:37
Grześ: to nie jest wystarczająca dziedzina, skoro podnosisz do kwadratu, to musisz mieć założenie:
3−x≥0
x≤3

czyli w sumie dziedzina : x∊<1,3>
7 maj 13:33
Grześ: i tym samym odpadnie jedno rozwiązanie
7 maj 13:33