kombinatoryka
ania9721: W urnie znajdują się cztery losy oznaczone numerami: 11,13,15 i 17.Losujemy dwa razy
kolejno bez zwracania. Wpisz wszystkie zdarzenia elementarne w tym doświadcaeniu.Ile ich
jest? Z jakiego wzoru korzystałeś?
27 lut 10:00
Eta: To już było obliczone w poprzednim poście!
W jakim celu pytasz drugi raz? nie bardzo wiem ?
27 lut 19:27
Basia:
jest ich 4*3 = 12
z żadnego wzoru nie korzystam, tylko myślę
pierwszy mogę wylosować na 4 sposoby; drugi już tylko na 3
(tak na prawdę to jest wzór na wariancję bez powtórzeń, ale zamiast na zasadzie
małpowania korzystać z wzorów, lepiej zwyczajnie pomyśleć)
co tam w szkole powiesz to już Twoja decyzja
4 n
V42 = ( )*2! ogólnie: Vnk = ( )*k!
2 k
zdarzenia:
(11;13) (11,15) (11;17)
(13;11) (13;15) (13;17)
(15;11) (15;13) (15;17)
(17;11) (17;13) (17;15)
27 lut 19:29
Basia:
to ma być:
4 n
V42 = ( ) * 2! i Vnk = ( ) *k!
2 k
nie wiem dlaczego tak się w poprzednim przesunęło
27 lut 19:31
Eta: 
Może okno masz otwarte? .... i witerek zdmuchnął
27 lut 19:37
ania9721: Dzięki za zadania
28 lut 17:13