przedstaw wyrazenie w postaci logarytmu pewnej liczby
julka: rozwiązuję zadania z logarytmów i mam problem.
1− 2 log1/2 x = log10 − log1/2x2 i co ja mam z tym dalej zrobić ?
5 maj 23:17
Kejt: co Ty tam masz za podstawę..? bo wygląda jak 1..
5 maj 23:19
julka: podstawa 1/2. teraz zauważyłam że coś nie tak tam jest.
5 maj 23:21
5 maj 23:28
julka: 1− 2log1/2 x= log1/2 1/2 − 2log1/2 x= log1/2 1/2 − log1/2 x2= log1/2 1/2x2
czyli jeżeli podstawę mam taka samą, czyli tak jak tu 1/2 . to 'b', czyli liczbę logarytmowa
sobie mogę pomnożyć tak ? a dzielenie jest tutaj ze względu tego że jest minus pomiędzy tym .
dobrze mówię czy nie ?
5 maj 23:45