2011
Maciek: Miał bym 100 % Gdyby nie to zadanie z styczną do okręgu... Eeeehhhh Zaskoczyli mnie tym
zadaniem
5 maj 22:23
Michał: Ja bym miał 100%, gdybym umiał wyznaczać część wspólną przedziałów
5 maj 22:25
Maciek: Ale pewnie juz umiesz? xD
5 maj 22:26
Eta:
To było bardzo proste zadanie
5 maj 22:30
Eta:
S(−1,1) , r=
√5
styczna ma równanie: y= ax+b i A(2,0) => b= −2a
równanie stycznej w postaci ogólnej:
ax −y −2a=0
korzystamy z odległości "d" punktu S od stycznej
| | |−a− 1 −2a| | |
d= r= |
| = √5
|
| | √a2+1 | |
I3a+1|=
√5*
√a2+1 /
2
(3a+1)
2= 5(a
2+1)
| | 1 | |
po rozwiązaniu równania : a1= − |
| v a2= 2
|
| | 2 | |
co oznacza ,że a
1*a
2= −1 −−− zatem styczne sa wzajemnie prostopadłe
φ= 90
o
5 maj 22:57
Eta:
A tyle razy było rozwiązywane na forum ... echhh
5 maj 23:09
ICSP: inaczej zrobiłem. Poprowadziłem odcinka od środka do tamtego punktu. Podzielił mi on czworokąt
na dwa trójkąty podobne z których wykazałem że jest tam ka prosty
5 maj 23:10
.: Eta a nie powinno być −2 i
12
5 maj 23:19
Eta:
No tak , chochlik namieszał
5 maj 23:22
.: Ach te psotne chochliki

Huncwoty jedne ^^
5 maj 23:23
Eta:
5 maj 23:24