styczna
Piotrek: Poprowadzono styczną do krzywej f(x) = a/x2, a>0 w dowolnym punkcie tej krzywej o
dodatniej odciętej. Wykaż, że pole trójkąta ograniczonego tą styczną i osiami układu
współrzędnych jest równe 9/4 dla x0=1
26 lut 23:31
Basia:
f'(x) = (-a/x4)*2x = -2ax/x4 = -2a/x3
f'(x0) = -2a/x03
f'(1) = -2a/13 = -2a
styczna ma równanie
y = -2ax + b
f(1) = a/12 = a
a = -2a*1 + b
b = 3a
y = -2ax + 3a
punkt przecięcia z OY (0,3a)
z OX (3/2; 0)
P = 3a*(3/2)/2 = 9/4
9a/4 = 9/4
a=1
-----------------------
to jest prawdą tylko dla a=1
czy to zadanie nie było inaczej sformułowane ?
27 lut 20:38
Piotrek: przepisałem dokładnie tak jak w poleceniu dziekuje
27 lut 22:44
mloda: porosze o pomoc z zadaniamy masakra
18 mar 18:13
pieskot: w mojej treści "x0=a"
5 kwi 21:21