Oblicz pochodną po x,y
kamis: 1. (x−1)e(x−2y)
2. e(xy)
mam z tym mały problem, nie mogę wzoru znaleźć. Wszędzie tylko na ex. moze ktoś da rade?
5 maj 21:16
pomagacz:
robisz pochodną po konkretnej wartości, więc jeśli masz policzyć pochodną po x to y uznajesz
jako stałą i analogicznie, gdy liczysz pochodną po y
1. (u*v)' = u'*v + u*v'
z = (x−1)*e
x−2y
| z | | (x−1)*ex−2y | | (x−1) | | ex−2y | |
| = |
| = |
| * ex−2y + (x−1) * |
|
|
| dx | | dx | | dx | | dx | |
(e
x−2y)' = e
x−2y * (x−2y)' = ...
bo:
(e
x)' = e
x * x' = e
x * 1 = e
x
7 maj 17:58