matura
ja: Pytanie do matury rozszerzonej
Czy (x1−x2)
2 można zapisać jako
| | √Δ | |
( |
| ) 2  dlaczego nie dlaczego tak  |
| | a | |
5 maj 21:15
Kuba: a skąd to wziąłeś?
5 maj 21:16
ja: | | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
x1= |
| x2 = |
| x1−x2= |
| | 2a | | 2a | |
5 maj 21:20
Sabin:
Można, ze wzorów Viete'a wyjdzie coś takiego.
5 maj 21:22
bart: ale wykombinowal
5 maj 21:22
M4ciek: Do matury rozszerzonej?
5 maj 21:24
Kuba: cfaniak

ale chyba powinno być 2Δ

bo masz −b+
√Δ+b+
√Δ
5 maj 21:25
ja: wyjdzie to samo ?
bo mi wyszła Δ=(x−1)(x−2)(x+1) a jako że a=1
to x−1)(x−2)(x+1)<8(x+1)
czyli mamy po przekształceniu
(x+1)(x2−3x+2−8)<0
ale z tego 2 wychodzą dziwne pierwiastki...
5 maj 21:25
Grześ: ale w mianowniku 2...
5 maj 21:25
Kuba: aha skróciło się... sorry ja już dziś nic nie rozwiązuje
5 maj 21:25
ja: ale przez 2 a... czyli się skróciło. wynik jest inny...
5 maj 21:26
Rivi: Nie można tak, bo nie wiesz czy x1 jest mniejszy od x2 czy na odwrót. A wyniki są inne, raz
√Δ/a raz −√Δ{a}
5 maj 21:27
ja: jest to w stanie ktoś wyjasnić ? gdzieś musi być błąd...
5 maj 21:28
Grześ: ale kwadrat znosi te warunki Rivi

Mozna tak to zrobić
5 maj 21:28
Grześ: czy dajesz (−1)
2, czy 1
2, to wynik jednak 1

Zastanówcie się nad tym
5 maj 21:28
ja: | | √Δ | |
Rivi, nie zgodzę się... x1−x2= |
| zawsze... |
| | |a| | |
5 maj 21:30
ja: no ale wynik jest inny... niż ze wzorów viete'a
5 maj 21:31
Michał: Ja to jeszcze na wszelki wypadek walnąłem pod wartość bezwzględną, ale mam dobrze

Szkoda, że nie potrafiłem wyznaczyć części wspólnej przedziałów

Ale i tak 98% powinno być
5 maj 21:32
Michał: @ja − wynik jest taki sam jak ze wzorów Viete'a, więc rozwiązanie jest na 100% poprawne
5 maj 21:33
ja: przynajmniej z tego co było liczone... mi wyszły 2 przedziały i drugi był zamknięty przez
5 maj 21:33
5 maj 21:34
Lucky: Pomożecie w zad.

5 maj 21:34
ja: to jaki jest ze wzorów vieta

taki sam

rozpisałem to przecież parę postów wyżej, i jest
nierównośc (x+1)(x
2−3x−6)
5 maj 21:35
5 maj 21:35
ja: <0 i 2 założenie to Δ>0
5 maj 21:36
Michał: Mi wyszło wszytko ok

Z wzorów viete'a wychodziło: (a=1, więc)
(x
1+x
2)
2 − 4x
1x
2 = b
2 − 4c
A w tym wypadku b
2 − 4c=Δ
5 maj 21:36
ja: nooo to jaka była ta Δ

taka jak napisałem

(x−1)(x−2)(x+1)
5 maj 21:37
ja: dobra, policzę jeszcze raz tutaj wszystko. Może mi ktoś znajdzie błąd
5 maj 21:38
Sabin: Tak, ok jest!
5 maj 21:41
bart: nie rozumiem dlaczego niektorym ucielo przedzial i mieli tylko (2,3) bez (0,1)
5 maj 21:47
ja: Zadanie 3. Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
x
2 −4mx−m
3+6m
2+m−2=0 ma 2 różne pierwiastki, takie że (x
1−x
2)
2<8(m+1)
1.Δ>0 czyli 16m
2+4m
3−24m
2−4m+8>0
4m
3−8m
2−4m+8>0
4m
2(m−2)−4(m−2)>0
(m−1)(m−2)(m+1)>0
−1 1 2 > m∊(−1,1) v(2,
∞)
(m−1)(m−2)(m+1)−8(m+1)<0
(m+1)(m
2−3m−6)<0
| | 3+√33 | | 3−√33 | |
m=−1, m= |
| m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√33 | |
Odp: m∊(−1,1)V(2, |
| taki jest wynik  proszę o sprawdzenie... |
| | 2 | |
5 maj 21:50
Godzio:
zrobiłeś ten sam błąd co ja na początku (ale na szczęście się później poprawiłem)
Jak dzieliłeś przez 4 to nie podzieliłeś tego składnika: −8(m + 1)
5 maj 21:51
ja: no i wszystko jasne, a jak sądzicie ile bym dostał punktów

4 by były chociaż
5 maj 21:53
Rivi: a ja zmuliłem i źle zsumowałem przedziały z dwóch warunków... no ale liczę, że za to 1 max 2
pkt, w końcu 1 za odp, ew 1 za sumę ich złą

ja stawiam
1. zapisanie warunków
2. Przekształcenie (x
1−x
2)
2
3 i 4 − rozwiązanie tych dwóch warunków
5. Zsumowanie
6. Odp (ew 5 pkt gdzieś leci)
więc imo 3−4 pkt powinieneś dostać... raczej 3?
5 maj 22:03