wiadomo,że loga_3x= -1/4. Oblicz
julka: wiadomo,że loga
3x= −1/4. Oblicz
a. loga
3 9x
8
b. loga
3 x
4/81
c. loga
3 √3x6 i to wszystko jest pod pierwiastkiem do 4 stopnia
d. loga
3 27
√x ten pierwiastek jest do 3 stopnia / x
kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać, wyjechałam na tydzień i nie umiem tego sama zrobić a
nie umiem się z nikim spotkać, by ktos mi to wytłumaczył. proszę was o pomoc

nie proszę o
odrobienie mi zadania tylko chcę to zrozumieć, wystarczą mi nawet 2 punkty jakis łatwiejszy i
trudniejszy
5 maj 20:59
bart: loga3x ma sie rozumiec? bo nie rozumiem zapisu
czy to jest log o podstawie 10 czy a3?
5 maj 21:02
julka: kurde ja nawet nie umiem tego zapisać sory. log3 x= −1/4
5 maj 21:10
bart: | | 1 | |
a) log39x8=log39+log3x8=2+8log3x=2+8*(− |
| )=0 |
| | 4 | |
jak masz dzielenie to odejmujesz logarytmy
5 maj 21:13
julka: rozumiem

dziękuje bardzo
tu rozwiązałam przykład b
log
3 x
4/81 = log
3x
4 − log
3 81 = 4log
3x − 4 = −5
5 maj 21:23
bart: ok
5 maj 21:24
julka: log3 273√x to jak to mam policzyć, bo nie wiem, z tych 27 będzie 3, ale z tego x pod
piwerwiastkiem do 3 stopnia co będzie ?
5 maj 21:28
bart: x13 a potege dajemy przed logarytm
5 maj 21:30
5 maj 21:30
julka: log3 27 3√x/x = log3 27 3√x − log3x =1/3log327x − log3x tak to ma być, jezeli tak to
nie rozumiem jak dalej ...
5 maj 21:41
5 maj 21:45
bart: 3 mi ucielo
5 maj 21:46
julka: a w tym przykładzie c. log34√3x6 = log3(3x6)1/4= log3(3x)2/3= 2/3log3 3x i co teraz
?
5 maj 22:49