wartość bezwględna
duu duu: Proszę, pomóżcie:
|x+6| = x−|2x−4|
√x2=6x+9=|x|
5 maj 20:08
Kejt:
√x2−6x+9=|x|
√(x−3)2=|x|
|x−3|=|x|
x−3=x
−3≠0
równanie sprzeczne..?
5 maj 20:15
duu duu: a te pierwsze Kejt ?
5 maj 20:16
Kejt: a tego pierwszego mi się nie chce
5 maj 20:17
Piotrek: A jeszcze drugi przypadek:
x−3=−x
2x=3
x=1,5
chyba że się mylę
5 maj 20:17
Kejt: hmm..no właśnie nie byłam pewna. Jak obydwie strony są w wartości bezwzględne to chyba się ją
opuszcza..?
5 maj 20:19
Grześ: nie Kejt, rozpatruje sie dwa przypadki
5 maj 20:21
Piotrek: warto narysować wykresy funkcji |x−3| i |x|, wtedy dokładnie widać.
Albo rozpatrzeć sobie 3 przedziały: (−∞, 0), <0, 3), <3, +∞).
I rozpisać te 3 przypadki, wtedy od razu wiadomo.
5 maj 20:21
Kejt: ups..
5 maj 20:22
duu duu: a co z tym pierwszym ?
5 maj 20:22
Wojteq66: z wartosci bezwzglednej po prawej stronie wyłacz sobie 2. i jedziesz przedzialami
5 maj 20:23
Piotrek: w pierwszym to chyba wychodzi zbiór pusty
5 maj 20:27