Zadania z rozszerzenia
Godzio: Jak by ktoś był ciekawy:
1. Udowodnij, że k
6 − 2k
4 + k
2 jest podzielne przez 36
| | b | | a | |
2. Udowodnij, że jeśli a + b = 2c, to |
| + |
| = 2 , b ≠ c i a ≠ c |
| | b − c | | a − c | |
3. Dla jakiego m równanie x
2 − 4mx + m
3 + 4m
2 + m − 2 posiada 2 różne pierwiastki takie że
(x
2 − x
1)
2 < 8(m + 1)
4. Do rozwiązania równanie: 2sin
2x − 2sin
2xcosx = 1 − cosx w przedziale <0,2π>
5. Obliczyć długość środkowej AD trójkąta ABC gdzie podstawa wynosi 8, a kąt BAC = 30
o
6. Obliczyć sinus kąta nachylenia ściany bocznej do pł. podstawy jeśli stosunek przekątnej
podstawy do krawędzi bocznej (tutaj treść była inna, ale chodziło o te odcinki) jest 6:5
7. Oblicz ile jest liczb ośmiocyfrowych jeśli nie ma być w niej ani jednego zera, mają być trzy
trójki i dwie dwójki
8. Oblicz x
1, wiedząc że: x
1 + x
2 + ... + x
10 = 145 i dany jest ciąg geometryczny:
a
n = 3
xn o ilorazie q = 27
9. Wykaż że jeśli zdarzenia A i B należą do Ω i P(A) = 0,9 i P(B) = 0,7 to P(AnB') ≤ 0,3
10. Oblicz kąt między stycznymi do okręgu: x
2 − 2x + y
2 + 2y − 3 = 0 przechodzącymi przez
A(0,2)
11. W czworokącie wypukłym ABCD punkt M jest środkiem AB, N środkiem CD, Q środkiem przekątnej
AC i P środkiem przekątnej BD udowodnij, że QN || PM
12. Ostatniego nie pamiętam
5 maj 17:55
Kosmos: są już odpowiedzi do podstawy i rozszerzenia ?
5 maj 17:56
Kuba: ostatnie było na prawdopodobieństwo
P(A)=0,9 P(B)=0,7
Udowodnij że P(AnB')≤0,3 gdzie B' to zdarzenie przeciwne do B
5 maj 17:57
Kejt:
12. A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A)=0,9 i P(B)=0,7 , to
P(A∩B')≤0,3 (B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B).
5 maj 17:58
Godzio: Napisałem to (u mnie zadanie 9)
5 maj 17:58
Kejt: no to wybacz.. ale szukać mi się nie chce, które to zadanie
5 maj 17:59
Godzio:
Kejt Ty jesteś bardzo dobra, zrób zadanie 7 bo muszę się upewnić
5 maj 18:03
Kejt: ejej.. co Ty kombinujesz?
5 maj 18:04
Godzio:
Nic, liczę na pomoc
5 maj 18:05
Kosmos: mi wyszło milion coś
5 maj 18:10
5 maj 18:12
bart: @Godzio 501760 ?
5 maj 18:13
Rivi: | | | |
Mi inaczej wyszło | *N{6}{3]*7 3  |
| | |
ja liczę na 90%+, może nawet stówka stuknie
5 maj 18:15
Godzio:
Inaczej mi wyszło
5 maj 18:15
Rivi: | | | |
* | *7 3  |
| | |
5 maj 18:16
.: A nie można było z reguły mnożenie tego zrobić

2*2*3*3*3*9*9*9
5 maj 18:17
Kuba: ale mi się wydaje że mnożysz ilość sposobów razy konkretne liczby ?
5 maj 18:18
bart: | | | | | | | |
ja mialem | *7*8*8 + | *7*8*8 |
| | | |
5 maj 18:18
bart: leee..! juz widze blad −.−
5 maj 18:19
kamil: a ja w zad 3 mialem +6m2 a nie 4
5 maj 18:25
Kejt: bo tak jest.. Godzio się najwyraźniej pomylił..
5 maj 18:27
Godzio: No
5 maj 18:28
Godzio:
Pamięć mnie zawodzi
5 maj 18:28