jakie bedzie poprawne rozwiązanie?
koko: Pewien turysta pokonał trasę 112 km, przechodząc każdego dnia tę samą liczbę kilometrów.
Gdyby mógł przeznaczyć na tę wędrówkę o 3 dni więcej, to w ciągu każdego dnia mógłby
przechodzić o 12 km mniej. Oblicz, ile kilometrów dziennie przechodził ten turysta.
5 maj 17:42
wolfy: xy=112
(x+3)(y−12)
rozwiaz ten ukl i bedize good
5 maj 17:52
jan: to akutat było łatwe
5 maj 18:02
jan: *akurat
5 maj 18:02
Artur: | | 336 | |
112 + |
| − 36 − 12x = 112 |
| | x | |
−12x
2 = −300
x=5 < 5 dni
8(y−12)=112
8y=208
y=26? tak? bo jak pytałem kolegów to wychodziło im 28
5 maj 18:43
Artur: hey!
5 maj 18:53
wewe: 4 dni , 28 km
5 maj 18:54
Artur: to gdzie robie błąd w obliczeniach?
5 maj 19:02
xox: x − liczba dni
y − liczba kilometrów
(x+3)(y−12) = 112
xy − 12x + 3y − 36 = 112 ⇔
112 − 12x + 3y − 36 = 112 ⇔
12x − 3y + 36 = 0⇔
| | 336 | |
12x − |
| + 36 = 0 | * x ⇔ |
| | x | |
12x
2 + 36x − 336 = 0
Δ = 36
2 + 4 * 336 * 12 = 1296 + 16128 = 17424 ⇒
√Δ = 132
| | − 36 − 132 | | −168 | |
x1 = |
| = |
| = − 7 → → niemożliwe, bo dni nie mogą być ujemne : P |
| | 24 | | 24 | |
(a szkoda)
| | − 36 + 132 | | 96 | |
x2 = |
| = |
| = 4 → → OK. |
| | 24 | | 24 | |
Wiec szedł sobie 4 dni.
(niezły jest, generalnie idąc średnio 4 km/h jak normalny człowiek, musiałby iść na dzień 7
godzin, więc pozdro)
5 maj 20:27