Czworokąt
Destruktor: Dany jest czworokąt wypukły A,B,C,D, który nie jest równoległobokiem. Punkty M i N są
odpowiednio środkami boków AB i CD. Punkty P i Q są środkami przekątnych AC i BD. Uzasadnij że
MQ jest równoległe do PN. Pomoże ktoś to obliczy
Vax: Połóżmy na to płaszczyznę zespoloną i przyjmijmy odpowiednie współrzędne zespolone:
| | a+b | | c+d | | a+c | | b+d | |
A(a) , B(b) , C(c) , D(d) , M( |
| ) , N( |
| ) , P( |
| ) , Q( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zauważmy, że:
| | d−a | | a−d | | 1 | |
(N−P)x(M−Q) = ( |
| )x( |
| ) = − |
| (a−d)x(a−d) = 0 co dowodzi, że proste NP oraz |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
MQ są równoległe.
Pozdrawiam.