Trygonometria
Karolina: Sprawdz, czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi wiedzac, ze α(0,90):
a) 1−2 sin2α= 2 cos2α−1
b) cos2α−sin2α= 2 cos2α−1
c) sinα*(1/sinα −sinα) =cos2α
d) 2/cos2α 1 = 1+2tg2α
e) 1/(1−cosα) + 1/(1+cosα) = 2/ sin2α
f) 1− sinα = (ctgα−cosα) / ctgα
g) [ctgα*(1+tg2α)] / (1+ctg2α) = tgα
5 maj 15:43
Kejt: witamy ponownie

a)
L = 1−2 sin
2α= sin
2 α + cos
2 α − 2 sin
2α = −sin
2α + cos
2 α = cos
2 α − sin
2 α
P=2 cos
2α−1 = 2 cos
2α − sin
2 α − cos
2 α = cos
2 α − sin
2 α
L=P
5 maj 15:47
Karolina: oo

a ja Ci nie chciałam pisać więcej przykładów bo myślałam, że masz już dość a tu prosze
5 maj 15:50
Karolina: przykład b jest podobny do tego

=2 cos2α−1 = 2 cos2α − sin2 α − cos2 α = cos2 α − sin2 α
5 maj 16:04
Karolina: kurde tam byl dwukropek i P (prawa str)
5 maj 16:04