oblicz x1
Destruktor: x1+x2+...+x10=145
5 maj 15:42
Destruktor: mam olliczyc x1 w równaniu x1+x2+...+x10=145 Pomoże ktoś
5 maj 16:15
Jack:
x1+x2+x3+...+x10=145?
5 maj 16:20
Destruktor: przy czym ciąg ax określony wzorem ax=3 do potęgi x1 gdzie n≥1 jest greometrycznym o
ilorazie q=27
5 maj 16:24
Jack:
zapisz to poprawnie, poza tym użyj symboli matematycznych...
5 maj 16:26
Destruktor: ciąg ax jest określony wzorem ax=3x1 dla n≥1 jest geometrycznym o ilorazie Q=27. Nie
wiem jak pątęgi zrobic
5 maj 16:48
xox: ja to zrobiłam dzisiaj tak:
a
1 = 3
x1
a
2 = 3
x2 = 3
x1 * q (czyli 27) = 3
x1 * 3
3 = 3
x1+3
a
3 = 3
x3 = 3
x1 * q
2 = 3
x1 * (3
3)
2 = 3
x1+6
zauważam, że x
1, etc różnica wynosi r = 3
( a
1, a
2, a
3, ..., a
n ) − c. geometryczny
( x
1, x
2, x
3, ..., x
10 ) − c. arytmetyczny
S
10 = 145 = x
1 + x
2 + x
3 + ... + x
10
| | x1 + x1 + 9r | |
S10 = |
| * 10 |
| | 2 | |
| | 2 x1 + 9r | |
S10 = |
| * 10 = 145 |
| | 2 | |
10 x
1 + 45r = 145
10 x
1 + 45 * 3 = 145
x
1 = 1
sprawdzanie i takie tam bla bla bla...
dobrze to?
5 maj 19:47
Nie jestem mądry: Tak dobrze. Też mi wyszło 1
5 maj 19:47
xox: Ty, to może nie jestem takim debilem

jak poszła podstawa?
5 maj 19:50
bart: kurde ja cos z logarytmami zaczalem liczyc, ale wyszlo ^^
5 maj 19:52
xox: ja z tym zadaniem z trygonometrią nie wiem jaki wynik.... szukam i szukam i nie moge znaleźć...
5 maj 19:53