błagam
zochma: błagam

:(
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośc bryły powstałeś z obrotu trojkata
prostokatnego dookola przeciwprostokatnej wiedzac że pole trojąta jest rowne 12 cm2 a
stosunek dlugosci przyprostokatnych wynosi 2:3.
Z góry dziękuję za pomoc
26 lut 22:02
Basia:
podczas obrotu wokół przeciwprostokatnej powstają dwa stożki "sklejone" podstawami
Stożek S1
---------------------
promień R = h (trójkata, opuszczona na przeciwprostokątną c)
tworząca L1 = a (przyprostokatna)
wysokość H1 = ?
Stożek S2
--------------------------
promień R = h (trójkata, opuszczona na przeciwprostokątną c)
tworząca L2 = b (przyprostokatna)
wysokość H2 = ?
a/b = 2/3
3a = 2b
b = (3a)/2
P =12
P = ab/2 = a*(3a)/(2*2) = 3a2/4
3a2/4 = 12
3a2 = 48
a2 = 16
a = L1 = 4
---------------------
b = L2 = 3*4/2 = 6
------------------------------
c2 = a2+b2
c2 = 16 + 36 = 52
c = √52 = √4*13 = 2√13
P = c*h/2
12 = 2√13*h/2
12 = √13*h
h = R = 12/√13
---------------------
H12 + R2 = a2
H12 + 144/13 = 16 /*13
13H12 + 144 = 16*13
13H12 = 209 - 144
13H12 = 65
H12 = 65/13 = 5
H1 = √5
------------------------
H22 + R2 = b2
H22 + 144/13 = 36 /*13
13H22 + 144 = 468
13H22 = 324
H22 = 324/13
H2 = √324/13 = 18/√13
-----------------------------------------
V1 = πR2*H1 / 3 = π*(144/13)*√5 / 3 = 144√5*π / (3*13 ) =
48√5π/13
---------------------
V2 = πR2*H2/3 = π*(144/13)*(18/√13)/3 = 144*18*π/(3√13 =
144*6*√13*π/13
------------------------
V = [ 48√5*π + 144*6*√13π ] / 13
----------------------------------------------------
Pb1 = πRL1 = π*(12/√13)*4 = 48π/√13
Pb2 = πRL2 = π*(12/√13)*6 = 72π/√13
P = 120π/√13 = 120√13π/13
koszmarne te rachunki
27 lut 21:42
27 lut 21:52
27 lut 21:58
27 lut 22:01