do sprawdzenia
domino: CZY KTOS MOZE SPRAWDZIC?PROSZE
1)dana jest funkcja y=2x2−8x+6
a)znajdz wsp. wierzchołka i msc 0 tej funkcji
b)spozadz jej wykres
c)okresl podział motoicznosci
d)rozwiaz nierównosc 2x2−8x+6≤0
2)sprawdz trójmian kwadratowy y=3x2−6x+5
MOJE RAZWIAZANIA:
ZAD1: wsp.wierzch W=(p,g)
a)p=−b/2a g=−Δ4a
Δ=(−8)2−4x2x6=64−48=16
p=−(−8)/2x2=2 g=−16/4x2=−2
w=(2,−2)
b)wsp. wierzchołka skierowane sa do góry a=2>0 , parabola przechodzi przez punkty(1,0), (3,0)
x1=−b−p(Δ)/2a x2=−b+p(Δ)2a
x1=−(−8)−4/2x2 x2=−(−8)+4/2x2
x1=1 x2=3
c)monotoicznosc−f.malejaca w przedziale (−∞,2), rosnaca (2,+∞), monotoicznosc zmienia sie w
wierzchołku paraboli
d)2x2−8x+6≤0
Δ=16
p(16)=4
x1=1 x2=3 juz liczone w punkcie b z wykresu mozna odczytac x∊<1,3>
zad2)
y=3x2−6x+5
a=3 b=−6 c=5
Δ=b2−4ac=(−6)2−4232+5=36−60=−24
Δ<0 funkcja nie ma pierwiastków
PROSZE SPRAWDZIC BADZ POPRAWIC
5 maj 14:07
domino: czy ktos moze sprawdzic czy dobrze zrobiłem?
5 maj 14:25
domino: PROSZE NIECH KTOS SPRAWDZI
5 maj 14:56
domino:
5 maj 15:02
Patrynia: Maturka dzisiejsza,była o niebo trudniejsza od tej z zeszłego roku oraz poprawkowej z sierpnia
2010

Będzie dobrze!
5 maj 15:44
domino: bedzie ktos tak dobry i sprawdzi moje rozwiazania
5 maj 16:43
5 maj 18:28
domino: DOBRZE JEST ZROBIONE?
5 maj 18:48
domino: SPRAWDZI KTOS PROSZE
6 maj 14:32
Kejt: przy c) nawiasy powinny być nawiasy jednostronnie domknięte. a tak chyba wszystko jest ok.
6 maj 14:36
domino: 
(
6 maj 14:37
Kejt: przyczepiłabym się jeszcze co do zapisów..ale chyba by Ci to zaliczyli..
6 maj 14:38
domino: DZIEKUJE KEJT JESTES KOCHANA
6 maj 14:38
Kejt: och..zdarza mi się
6 maj 14:39
domino:
6 maj 14:39
domino: kejt mam pytanko napisałas mi ze przyczepiłabys sie do zapisów zadania co dokładnie miałas na
mysli mogłabys poprawic moje rozwiazania jak zle zrobiłem tam cos
7 maj 21:57
domino: sprawdziłabys jeszcze raz jak mozesz
7 maj 22:07
Kejt: chodzi mi głównie o podpunkt c, mnie uczyli, że zapisuje się to tak:
f.malejaca w przedziale (−
∞,2):
f(x)↘ <=> x∊(−
∞;2>
rosnaca (2,+
∞):
f(x)↗ <=> x∊<2;+
∞)
a co do podpunktu a) to toma być 'q' a nie 'g'
7 maj 22:10
Kejt: to ma*
7 maj 22:10
domino: ok dziekuje

))
7 maj 22:12