trygonometria
Karolina: Zapisz wyrażenie w prostszej postaci:
sinα*cos2α+sin3α
5 maj 13:46
Kejt: sinα*cos2α+sin3α=sinα(cos2α+sin2α)=sinα
5 maj 13:48
Karolina: Ale czemu tak, tam jest sin do potegi 3...
5 maj 13:56
Kejt: i co z tego? inaczej by nawet nie wyszło..
sin3α=sinα * sin2 α
5 maj 13:57
Karolina: Hmm... No moze i masz racje..
Mam jeszcze kilka podobnych przykladow pomozesz?
5 maj 13:59
Kejt: zobaczymy co da się zrobić
5 maj 14:00
Karolina: Sprawdz, czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi wiedzac, ze α(0,90):
a) sinα+sinα*tg2α= tgα / cosα
b) (sinα+cosα) / cosα = 1+tgα
c) (cos α+ctgα) / cosα = 1 + 1/sinα
d) (sinα+cosα) / cosα = ctgα*(1+tgα)
5 maj 14:06
Karolina: Jak możesz to rób i wysyłaj pojedynczo, będę miała czas, żeby zrozumieć przykład
5 maj 14:08
Pepsi20: sin
2α+cos
2α=1 a jak wyłączysz sinα przed nawias to w nawiasie możesz ten zapis sin
2α+cos
2α
zapisać jako 1, a sinα*1=sinα

Prościej się nie da
5 maj 14:14
Karolina: Tak wiem, znam ten wzór, ale tam w przykładzie nie jest podniesione do kwadratu... Wiem, że
prościej się nie da, ale ja nadal tego nie rozumie

nie mógłbyś mi to rozpisać?
5 maj 14:21
Kejt:
a)
| | sin2α | | sin3α | | sin * cos2α | |
L=sinα+sinα*tg2α=sinα+sinα* |
| =sinα+ |
| = |
| + |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| | sin3α | | sinα * cos2α + sin3α | | sinα(cos2α + sin2α) | |
|
| = |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| sin α | | sinα | | 1 | | 1 | | tgα | |
| = |
| * |
| =tgα * |
| = |
| |
| cos2α | | cosα | | cos α | | cos α | | cosα | |
L=P
lepiej sprawdzaj..jak nie będzie Ci coś pasowało to mów..bo aj czasem głupie błędy robię

swoją drogą..ciekawe czy można było prościej..
5 maj 14:24
Kejt:
b)
| sinα+cosα | | sinα | | cosα | |
| = |
| + |
| =tg + 1 |
| cosα | | cosα | | cosα | |
L=P
5 maj 14:27
Kejt: c) (cos α+ctgα) / cosα = 1 + 1/sinα
c)
| | cosα+ctgα | | cosα | | ctgα | |
L = |
| = |
| + |
| = |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
| | 1 | | cosα | | 1 | | 1 | |
1+ctgα* |
| =1+ |
| * |
| =1+ |
| |
| | cosα | | sinα | | cosα | | sinα | |
L=P
5 maj 14:30
Kejt: d) (sinα+cosα) / cosα = ctgα*(1+tgα)
d)
| | sin α + cos α | | sin α | | cos α | |
L= |
| = |
| + |
| = tgα + 1 |
| | cos α | | cos α | | cos α | |
P=ctgα*(1+tgα)=ctg α +1
coś mi się nie zgadza..
na pewno nie ma tam:
tgα*(1+ctgα)?
5 maj 14:36
Karolina: b i c spr i nawet rozumie, ale to pierwsze ...

masakra, sprobuje pozniej jeszcze raz do
niego siąść (;
5 maj 14:37
Kejt: no.. to pierwsze jest okropne.. jeszcze pomyślę czy nie da się prościej..
5 maj 14:38
Karolina: niee

jest tak jak napisałam...
5 maj 14:38
Kejt: no to albo coś już ze mną nie tak albo L≠P
5 maj 14:41
Karolina: Możliwe, że i tak może być, w końcu wszystkie strony nie powinny się równać.. Ok, ale dzięki i
tak dużo mi pomogłaś
5 maj 14:46
Kejt: proszę
5 maj 14:46