stereometria
Arek: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym sinus kąta między ścianą boczną i płaszczyzną
podstawy jest równy 2√2/3 Oblicz sinus kąta między krawędzią boczną i płaszczyzną
podstawy.
26 lut 21:52
Basia: a tego faktycznie nie umiem ugryźć
27 lut 22:47
Eta:
Basia wyszło mi ,że sinβ= 2√5 /5
i uważam ,ze dobrze policzyłam !
Jak chcesz ? to napiszę !
27 lut 23:08
Basia: napisz
27 lut 23:13
Basia:
już nie, tak samo mi wyszło; coś musiałam przedtem pomylić
chyba, że dla Arka
27 lut 23:18
Eta: OK!
sinα= H/hb H/hb = 2√2 /3
to
H= (2/3)*√2*hb
a/2 = hb *cosα cosα= √1 - sin2α czyli cosα= 1/3
to
hb = 3a/2 to H= 2√2 *3a /6 = a√2
k2 = a2/4 + 9a2/4 to k2 = 5a2 /2
to k= a√5/ √2
więc H/k = sinβ
czyli
sin β= a√2 * √2 /a√5 sinβ= 2/√5
to sinβ= 2√5 / 5
Sprawdź czy tak? ( bo moze sie pomyliłam?
ale powinno byc dobrze!
Sama idea jest w/g mnie dobra i nie taka zawiła ?
Czekam na potwierdzenie!
27 lut 23:27
Eta: No to niech będzie dla Arka

27 lut 23:28
Eta:
Widzę "plejadę " nowych zadanek!


narazie idę na herbatkę i........ resztę
27 lut 23:30
Bogdan:
α - miara kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy,
β - miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
Spróbowałem rozwiązać to zadanko na wyrażeniach ogólnych przyjmując sinα za daną
i otrzymałem ładne wyrażenie: sinβ = sinα / (2 - sin2α).
Dla sinα = √8/3: sinβ = 2√5 / 5, a więc ten sam wynik.
27 lut 23:40
Eta:
27 lut 23:58
Bogdan:
Teraz zauważyłem chochlika.
Poprawiam więc: sinβ = sinα /
√2 - sin2α
Bardziej elegancka postać tej zależności jest taka:
sin2α + sin2αsin2β - 2sin2β = 0
28 lut 01:01
28 lut 01:05
Bogdan:
Nie mogę uczynić zapisu jeszcze bardziej kolorowego, ale mogę zapisać związek
między α i β jeszcze w bardziej eleganckiej postaci.
Dany jest ostrosłup prawidłowy n-kątny.
α - miara kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy,
β - miara kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
cos(π/n) = tgβctgα
Widać, że jeśli n→∞ to cos(π/n) → 1 oraz tgβctgα → 1 oraz β→α,
a ostrosłup zmienia się w stożek, wtedy tgβctgα = 1 oraz β = α.
Piękna formuła, prawda?
28 lut 21:36