PRAWDOPODOBIEŃSTWO
PAULA: ze zbioru 7 liczb losujemy dwa razy ze zwracaniem.oblicz prawdopodobienstwo wylosowania liczb
podzielnych przez 3
5 maj 13:13
Maciuś: | | A | |
Ω=49 A=wypisz sobie liczby ktorych suma dzieli sie przez 3 np (1,2)(5,1) etc |
| = |
| | Ω | |
prawdopodobienstwo tego zdarzenia. Mi gdzies ucielko jedno jak liczylem i sie dziabnalem
napisalem 15/49
5 maj 13:15
Licealista.: Maciuś, a przypadkiem tu nie chodziło o to, że losujemy 2 liczby i każda z nich ma być
podzielna przez 3, a nie suma ? W treści nie ma nic o sumie, czyli imho powinny być pary np
(3,3) , (3,6) , itd
5 maj 13:18
PAULA: ja tezwlasnienapisalam 15/49
5 maj 13:21
PAULA: wydaje mi sie ze tam bylo dwa losowania a nie dwei liczby
5 maj 13:22
kura: w treści była SUMA więc 15/49 jest dobrze
5 maj 13:22
Kwachu: suma obu liczb miałą byc podzielna przez 3
5 maj 13:22
PAULA: nauczycielka jak obliczala i wyszlo 16/49 ja obliczalam jeszcze w domku teraz i mi wyszlo
14/49.wiec sie kompletnie zagubilam juz
5 maj 13:24
kura: sory 16/49, tak jest prawidłowa odpowiedz
5 maj 13:25
emes: za ile pnt to bylo zadanie?
5 maj 13:33
kura: 2 pkt
5 maj 13:33
JURGI: nie pamiętam czy nie dałem czasem 17/49

za ile punktów było to zadanie?
5 maj 13:34
kura: 2 pkt!
5 maj 13:34
JURGI: nie krzycz, nie domysliles sie, ze jak pisalem posta to nie widzialem, ze ktos juz
odpowiedzial?
5 maj 13:35