Rozkład wielomianu na czynniki.
Pepsi20: Witam wszystkich

Chciałbym się dowiedzieć jak można rozłozyć wielomiany na czynniki możliwie
najniższego stopnia. a) W(x)= 5(x
2 − 4) − (x − 2)
2 b) (4x+1)
2 − 9x^
w podpunkcie a dochodze do takiego czegoś i nie wiem co dalej:
W(x)=5(x−2)(x+2)−(x
2−4x+4), natomiast w b:
W(x)=16x
2+8x+1−9x^
Bardzo proszę o pomoc
5 maj 13:09
MARTA: to 9x jest do jakiejś potęgi?
5 maj 13:10
Pepsi20: Oj sory

9x
2
5 maj 13:14
Pepsi20: Pomoże ktoś?

Czy nadal trwa podnieta po maturze?
5 maj 13:38
Kejt:
a)
W(x)=5(x
2−4)−(x−2)
2=5(x+2)(x−2)−(x−2)
2=(x−2)[5(x+2)−(x−2)]
dalej chyba sobie rozpiszesz?
5 maj 13:42
Pepsi20: a z tą 5 przed nawiasem co należy zrobić?
5 maj 13:44
Kejt: wymnożyć x+2
5 maj 13:45
Pepsi20: No Sorki, że tak głowę zawracam ale jak wymnożę, to dojdę do takiej postaci: (x−2)(5x
2+20) i
jak z tego wyznaczyć czynniki?
5 maj 13:49
Kejt: jak Ty to zrobiłeś?
[5(x+2)−(x−2)]=[5x+10−x+2]=[4x+12]
5 maj 13:54
Pepsi20: No spoko, już wiem dlaczego mi źle wyszło, bo myslałem, że tam zamiast minusa jest znak *

A
jesli dojdziemy do postaci (x−2)(4x+12) to trzeba tak zostawić czy wymnazać ?
5 maj 14:03
Kejt: jeśli wymnożysz to wyjdzie Ci to samo co na początku

Możesz z tego co najwyżej 4 przed nawias wyciągnąć..
5 maj 14:04
Pepsi20: Ale dziwny przykład

Jeszcze się z takim nie spotkałem chyba nigdy

i potem jak to 4
wyciągnę przed nawias to już zostawić tak? bo raczej więcej się zrobić nie da, przynajmniej
według mnie
5 maj 14:08
tomek: k;hndfhjdbkj ,fhdf≥≥dfhsdf∞65424≤456≥46∑4567≈7
5 maj 14:18
Pepsi20: Tomek ja tu poczatkujacy więc tego nie rozszyfruj
5 maj 14:22
Kejt: tak.. tylko to jeszcze da się zrobić.
5 maj 14:24
Pepsi20: to jaka powinna być końcowa postać ? I jeśli możesz Kejt to powiedz mi jeszcze jak to bedzie w
podpunkcie b
5 maj 14:28
Kejt: w podpunkcie b) musisz to najpierw rozpisać.. ze wzoru skróconego mnożenia.
końcowa postać:
4(x−2)(x+3)
5 maj 14:38
Pepsi20: Ale w poleceniu jest rozłóż wielomiany na czynniki możliwie jak najniższego stopnia więc moze
wystarczy doprowadzic do takiej postaci (x−2)(4x+12), bo jak się wyłączy to 4 przed nawias to
dużo to nie da. Takie zadanie otrzymał mój brat na sprawdzianie, który ma matme na podstawie i
jest w 2liceum, także albo ja jestem taki ciemny albo ta ich pani profesor od matematyki ma
takie wygórowane wymagania
5 maj 14:38
Pepsi20: ok, dzięki za b
5 maj 14:40
Kejt: w sumie.. i tak i tak jest dobrze. z tej z wyłączoną 4 jest później łatwiej liczyć miejsca
zerowe.. a tak nie ma różnicy
5 maj 14:40
Pepsi20: Sorry, że tak kace ale te przykłady dla mnie nie są łatwe

a w tym b jak doszedłes do takiej
postaci?
5 maj 14:44
Kejt: Jestem dziewczyną..to raz. dwa. do przykładu b) nie podałam rozwiązania tylko wskazówkę.
5 maj 14:45
Pepsi20: Dzieki wielkie za wszystko
5 maj 14:45
Pepsi20: Ale gafa

Sorry bardzo

Postaram się ten podpunkt b zrobic sam
5 maj 14:46
Kejt: zrób, zrób. Możesz potem odpowiedź tutaj napisać.. powiem Ci czy dobra.
5 maj 14:47
Pepsi20: Ale nie czaje tego w b... Dochodzę do postaci 7x
2+8x+1 i nie wiem jak to zwinąć
5 maj 14:49
Kejt: delta
5 maj 14:50
Grześ: Witam
Kejti,
5 maj 14:54
Kejt: cześć Grzesiu
5 maj 14:56
Pepsi20: a=7,b=8,c=1
delta=b
2−4ac
delta=64−4*7*1
delta=64−28
delta=36
√delta=
√36=6
| | −8+6 | | −2 | | 1 | |
x2=− |
| =− |
| = |
|
|
| | 2*7 | | 14 | | 7 | |
Takie coś otrzymałem
5 maj 14:59
Grześ: dobrze, tylko minusy zgubiłeś
5 maj 15:00
Pepsi20: aaa... wiem wiem
5 maj 15:02
Pepsi20: i tak to zostawić juz ?
5 maj 15:02
Kejt: teraz wrzuć do wzoru na postać iloczynową:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
5 maj 15:03
Pepsi20: Grzesiu a ten podpunkt a jest zrobiony dobrze?

Sorry, że Wam wszystkim tutaj zabieram czas,
ale już taki namolny jestem
5 maj 15:04
Pepsi20: Kejti go roztrzaskała ale chciałbym byc pewny na 100%
5 maj 15:05
5 maj 15:06
Grześ: Dobrze
Kejti zrobiła... ładne pierwiasteczki wychodzą i nawiasiki
5 maj 15:06
Pepsi20: Czyli w tym podpunkcie a bedą pierwiastki (x−2)(4x+12) , (x−2)4(x+3), czyli pierwiastki będą
x=2 i x=−3
5 maj 15:11
Kejt: tak
5 maj 15:11
Pepsi20: Dzięki Kejti

Jesteś pro

Grzesiowi też podziękuję, bo troche od siebie też dołożył =] W
razie kłopotów z matmą będę Was dalej męczył w przyszłości

pzdr
5 maj 15:21
Grześ: Okeeej, tylko nie za często. My też jesteśmy ludźmi

Pozdrawiam
5 maj 15:21
Pepsi20: Spoko spoko
5 maj 15:24