Oblicz
mira: Wielomiany.P(x)=2x4+4x2−3x+12 W(x)=5x5−3x3+2x2+4
Oblicz;
P(x)+W(x)
W(x)−P(x)
W(x)*P(x)
5 maj 12:35
anita: P(x)+W(x)=2x4+4x2−3x+12 + 5x5−3x3+2x2+4 = 5x5+2x4−3x3+2x2−3x+16
W(x)−P(x)=5x5−3x3+2x2+4 − (2x4+4x2−3x+12) = 5x5−2x4−3x3−4x2+2x2+3x−8
W(x)*P(x)=(5x5−3x3+2x2+4)*(2x4+4x2−3x+12) =
10x9+20x7−15x6+60x5−6x7−12x5+9x4−36x3+4x6+8x4−6x3+24x2+8x4+16x2−12x+48=
=10x9+14x7−11x6+48x5+25x4−42x3+40x2−12x+48
mam nadzieję,że się nie rąbnęłam
5 maj 14:05
mira: Patrząc na mnożenie to nie zostało pomnożone jedno działanie zaczyna sie od 2x2*2x4 i dalej
..
5 maj 17:08
mira: Przepraszam zgadza mi się. Dzięki za pomoc.Pozdrawiam.
5 maj 17:19