matematykaszkolna.pl
matma= porażka Maturzystka: Jak tam moi drodzy maturka z matmy
5 maj 12:26
TOmek: trudną dali?
5 maj 12:26
sandra: taaak!
5 maj 12:27
TOmek: czyli za rok bedzie latwa <jest>
5 maj 12:28
....: była bardzo trudna aż boję się rozszerzonejemotka
5 maj 12:30
sandra: taaak!
5 maj 12:31
....: Tomku nie ciesz się za bardzo może być jeszcze trudniejsza
TOmek: rozszerona o ktorej h?
....: o 14.00emotka
5 maj 12:32
bolo: na pewno trudniejsza niż rok temu!
wlb: moim zdaniem padaka. talesa ani wielomianow nie bylo zamiast tego jakies udowadnianie i wykazywanie że...
....: trzymajcie za mnie kciuki emotka
Vizer: i za mnie
5 maj 12:33
....: nie lubię zadań z udowadnianiem a to ostatnie zadanie porażka
....: jak je zrobiliście
wlb: to ostatnie trzeba bylo zrobic chyba 3x pitagoras
5 maj 12:34
bolo: w ostatnim trzeba bylo wykazać ze rownoboczny i obliczyć z wzoru emotka
5 maj 12:35
Piotro: Jaka padaka, trudniejszej nie mogli chyba dać
5 maj 12:35
bolo: wiadomo było, że bedzie trudniejsza, rok temu latwa, dla nas trudna a za rok znowu latwiejsza
5 maj 12:36
....: a jak udowodniliście, że to był kąt prosty
5 maj 12:37
....: we wcześniejszym zadaniu...
5 maj 12:37
....: we wcześniejszym zadaniu
5 maj 12:38
Vax: W jednym temacie już pisałem, ale napiszę jeszcze raz emotka Oznaczmy kąty BAE = AEB = α oraz EDC = CED = β wówczas nasz kąt DEA = 180−(α+β). Przedłużmy teraz odcinek EB i gdzieś na nim poza tą figurą wybierzmy punkt F, wówczas kąt ABF jest kątem zewnętrznym trójkąta ABE i jest równy sumie kątów BAE+AEB = 2α, zauważmy również, że skoro AB || CD to z tego wynika, że kąt DCE = 2α, teraz korzystając z tego, że suma miar kątów w trójkącie wynosi 180 mamy z trójkąta DCE 2α+2β = 180 ⇔ α+β = 90, czyli kąt DEA = 180−(α+β) = 90 cnd. Można było również zauważyć, że jest to trapez, czyli suma miar kątów przy jednym ramieniu wynosi 180, ale dawało to to samo co w powyższym dowodzie. Pozdrawiam.
5 maj 12:38
Kwachu: Nie wiem jak, jakoś doszedłem do tego, że tamte dwa mniejsze trójkąty, które postały, są równoramienne i przy podstawie kąty mają 45 stopny. Kąt BEC ma 180 stopni Kąt AED= 180 − 2*45=90
5 maj 12:39
Vax: Kwachu, nie chcę Cię niepokoić, ale te kąty nie muszą wynosić 45*.
5 maj 12:40
....: ja zaznaczyłam kąty i jakoś tak czary mary i wyszło mi 45 a tamten AED 90st.
5 maj 12:41
Kwachu: Jak trójkąt równoramienny ma 180 Jeden miałem prosty więc 180−90=90 Przy podstawie w równoramiennym muszą mieć takie same miary więc 90/2
5 maj 12:41
Vax: Żaden trójkąt nie miał kąta prostego (Tzn miał trójkąt CEA, ale to była teza) emotka
5 maj 12:42
JURGI: Vax, nie widziałeś zadania więc cicho siedź! Kąt prosty bo ramiona trójkąta AED (bodajże) dzieliły kąty proste czworokąta na 2. 180*−45* x 2=90*
5 maj 12:42
Kwachu: Narysowałem prostokąt. Wtedy kąt ABC miał 90 stopni
5 maj 12:43
JURGI: to było zadanie za 2 pkt, ajt?
5 maj 12:45
Vax: Tutaj macie przykład takiego czworokąta, że kąt EDC jest różny od 45*: http://i51.tinypic.com/2ynqpfq.jpg
5 maj 12:46
Kwachu: Tak, 2pkt
5 maj 12:47
Humanista: W tym roku kasztany zakwitną w sierpniu, coś tak czuję z tej matmy... Aż mi się chce zanucić : http://www.youtube.com/watch?v=3yh2InVsFag
5 maj 12:49
Kwachu: Ale w zadaniu pisało że Mamy czworokąt ABCD, gdzie AB || CD Prostokąt jest czworokątem, AB || CD Może to też być równoległobok, tak jak to ty zrobiłeś, ale nie musi.
5 maj 12:49
Vax: Lecz zauważ, że zakładając, że jest to prostokąt dowodzisz szczególnego przypadku, w takich zadaniach właśnie najlepiej robić takie rysunki, żeby było na nich zaznaczone tylko to, co mamy dane w zadaniu, wtedy dowodzimy całego zadania, a nie tylko jednego przypadku emotka Pozdrawiam.
5 maj 12:52
Kwachu: Ale co mnie i egzaminatora obchodzi to, że jest to jakjiś szczególny przypadek? Miałem udowodnić na dowolnym czworokącie jakąś postawioną tezę i to zrobiłem. Zazwyczaj w zadaniach tego typu, mamy narysowaną już figurę lub to co mamy udowodnić. Dzisiaj tego nie było więc dostaliśmy wybór, albo równoległobok albo prostokąt (który był z pewnością łatiejszy)
5 maj 12:55
Kosmos: skoro teraz była trudna to rozszerzenie będzie łatwe emotka
5 maj 12:56
fefd: jakie liczby w zadaniu z ciągiem arytmetycznym >
5 maj 12:57
fefd: −1, 9 ?
5 maj 12:58
Vax: Właśnie napisałeś, miałeś udowodnić, że w dowolnym czworokącie teza zachodzi, nie tylko w prostokącie, gdzie jak sam zauważyłeś teza jest łatwiejsza, masz rację, mogli dać jakiś przykładowy rysunek, żeby nikt nie zakładał, że jest to prostokąt, jednak skoro nie dali, trzeba było samemu rozpatrzeć ogólny przypadek. Pozdrawiam.
5 maj 12:58
gfg: liczby −1 9 19
5 maj 12:59
teer: jak myślicie będą wyznaczniki na rozszerzeniu?
5 maj 12:59
Kwachu: Vax, ale powiedz mi, czy prostokąt to nie jest dowolna figura? Była to matura poziom podstawowy, więc nie widze powodu, by sobie utrudniać.
5 maj 13:00
fefd: jak trzeba było zrobić ostatnie zadanie ? wiadomo, że ten trójkąt był rownoboczny i jak policzyć jego bok ?
5 maj 13:00
oaxoaxoax: A jak zrobiliście a+b=1 i a2 + b2=7 to a4 + b4=31 O.O?
5 maj 13:01
Kosmos: Czy jest już może arkusz z matematyki na necie?
5 maj 13:02
teer: a+b=1 do kwadratu, z tego wyliczasz ab potem to drugie do kwadratu, po lewej zostawiasz a do 4 + b do 4, po prawej masz liczbę + ab wstawiasz ab i masz jak myślicie będą wyznaczniki na rozszerzeniu?
5 maj 13:02
Kwachu: fefd, trzeba było tam zrobić kilka razy pitagorasa i wychodził trójkąt równoboczny. Potem tylko wysokość i koniec.
5 maj 13:03
Vax: Niestety, bo zakładając, że jest to prostokąt od razu zakładasz, że trójkąty ABE oraz ECD są prostokątne, a tego nie mamy dane w treści zadania, jeżeli już tak zacząłeś robić, to mogłeś to rozbić na 2 przypadki, kiedy te trójkąty są prostokątne, oraz kiedy nie są, co jednak sprowadza się do rozpatrzenia ogólnego przypadku emotka
teer: dla mnie trudne było z tym trapezem, zrobiłem że te 3 pkt są na 1 okręgu i przeciwprostokątna to średnica okręgu ale nie wiem czy to bedzie dobrze
oaxoaxoax: teer, dzieki. wiedziałem, że było banalne, a ja głupi próbowałem to jakimś cudem rozłożyć chociaż nie ma takiego wzoru :<.
5 maj 13:04
Kwachu: Vax, nadal mnie to nie przekonuje, że gdy narysowałem prostokąt jest źle. Równie dobrze mogę to odbić w drugą stronę i powiedzieć, że nigdzie w zadaniu nie pisało, że kąt abc musi być ostry.
5 maj 13:07
Vax: Oczywiście, lecz zauważ, że ja w swoim dowodzie nigdzie nie wykorzystuję tego, jaki jest kąt ABC, może on być ostry, prosty oraz rozwarty, dowód działa dla wszystkich przypadków, Ty w swoim dowodzie opierasz się na tym, że dany kąt jest prosty, co nie działa dla reszty przypadków.
5 maj 13:09
Kwachu: Tak, masz racje. Udowodnienie na kącie prostym, nie działa na resztę figur. Ale wykonałem to, co kazali w treści, poprawnie. Udowodniłem im to, co chcieli a maturzyści mieli dowolność jak do tego dojdą.
5 maj 13:11
pyszna: matura byla bardzo trudna111
5 maj 13:17
pyszna: co odpowiedzieliscie na pytanie jak sie myje garnek
5 maj 13:18
pyszna: Jeśli dobrze odpowiedzieliście na to pytanie, myślicie jak psychopata. ....
5 maj 13:18
Kwachu: Vax, mam inne pytanie. Czy jak robiłem prawdopodobieństwo w sposób taki, że 7*7=omega a ze a, to wszystko wymieniałem, co spełnia warunek. Dostane dwa pkt. jeżeli mam dobry wynik?
5 maj 13:19
Vax: Jeżeli wyszedł Ci dobry wynik, to oczywiście dostaniesz maksymalną ilość punktów, wypisanie wszystkich par spełniających warunek i policzenie ich to też sposób emotka
5 maj 13:22
Justyna: hej a jak zrobilam to z okragiem to ja 3 i 7 wstawilam tylko do rowniania okregu, bedzie za to jakis punkt?
5 maj 13:23
Kwachu: Tamto zadanie zamkniete, gdzie bylo w liczniku sin*cos−1 a w mianowniku cos * sin = 1 ile tobie wyszło? Ja dałem 0 a ty?
5 maj 13:24
Raff: Jako człowiek po humanie liczę na około 50−54%, matura nie była taka trudna, no może za wyjątkiem ostatnich zadań i udowadnianiu przy zadaniu a+b=1, a2+b2=7, żeby wykazać a4+b4=31... bezsens. W każdym razie matura z matmy była łatwiejsza niż ta z polskiego.
5 maj 13:29
justa: ja też 0
5 maj 13:31
Raff: Interesuje mnie jeszcze jak rozwiązaliście to zadanie za 5pkt, bo nie wiedziałem jak się za nie zabrać, w końcu wypisałem z pamięci i podałem odpowiedź... zapewne nie dostanę pkt.
5 maj 13:33
Kwachu: Raff, ja też po humanie, ale liczę na ok 80−90%. Musiałem się jednak mocno zastanawiać nad wieloma zadaniami To za 5pkt robisz w sposób taki, że rozwiązujesz układ: xy=112 (x+4)(y−12)=112
5 maj 13:38
5 maj 13:42
Raff: z zamkniętych 20/23, nie rozumiem tylko o co chodzi z tym kątem 100 stopni z zadania 16. Czemu tam nie może być kąta 80 stopni? Przynajmniej tak jest podane na onecie.
5 maj 14:11
oaxoaxoax: Raff, wyobraź sobie tam 80 stopni to niemożliwe bo tam jest kąt rozwarty . Kąt środkowy ma miarę 160 i jest wklęsły, a kąt wypukły czyli 200 jest oparty na tym samym łuku co kąt α. Czyli 200:2=100
5 maj 14:13
Lucky:): Źle wam poszło? Wg mnie matura rozszerzona była prosta... Sprawdziłem teraz z sugerowanymi odpowiedziami i mam wszystko dobrze Więc napisałem na 100%
5 maj 14:13
oaxoaxoax: Lucky, no to nieźle Gratuluje
5 maj 14:15
Lucky:): Powtórzyłem wszystko nawet głupie wzory z pól i napisałem emotka Dobrze się po prostu przygotowałem i tyle taka tajemnica emotka
5 maj 14:16
oaxoaxoax: Ja do poziomu podstawowego też się uczyłem sporo, bo miałem braki .
5 maj 14:17
Lucky:): heh podstawowa to pikuś
5 maj 14:17
oaxoaxoax: też sądzę, że była łatwa. żałuje, że nie pouczyłem się na p.r. i nie spróbowałem
5 maj 14:19
Lucky:): Ej ludzie szukałem na wszystkich stronach nawet na nk i nie wiem jak zrobić kanapkę z musztardą? Pomoże ktoś? Dla informacji używam Majonezu dekoracyjnego i chleba razowego emotka
5 maj 14:20
emes: niech mi ktoś napisze jak rozwiązał pierwsze z otwartych i trzecie z otwartych....
5 maj 14:21
Lucky:): Ale z was nieuki!
Lucky:): ja a co?
Lucky:): x= c2l +{75 0 2 sin
5 maj 14:22
Lucky:): Bluu wypierdalaj stąd
PK: w zadaniu 28 gdzie Kat α jest ostry... mieliście wynik 1/2?
5 maj 14:29
Bluu: mojżesz
5 maj 14:30
Doominik: JA sprawdzałem sobie wyniki i mam 60 % ^^ jeszcze 2 tygodnie temu byłem debilem z matmy, uczylem sie z tej stronki i zdałememotka
5 maj 14:49
Mate0: Zadania otwarte były straszne nieźle sie nagimnastykowałem z nimi ^^ robiłem nie tak jak trzeba ale wyniki niby dobre xD z zamknietych uciułam 30% wiec jestem spokojny
5 maj 14:49
m: w zadaniu 28 wyszlo mi tez 1/2
5 maj 15:06
???: w zad 31 z geometrii mam takie wyniki jak wcześniej były podane tylko że są z minusem. Jakieś ptk chyba za tok rozwiązania powinni dac bo 4 ptk można było zdobyc.
5 maj 15:31
WiemZeNicNieWiem: Ja wczoraj czarno to widziałem, ale udało mi się na 70% zdać emotka. Wczoraj myślałem, żeby tylko zdać a tu dzisiaj taka miła niespodziankaemotka. Jeszcze tylko jutro angielski i z górki emotka
5 maj 15:33
Olaa: Przepraszam, czy ktoś może wie jaka ma być odpowiedź w 19 zamkniętym? Pytanie: Styczną do okręgu (x −1)2 + y2 − 4 = 0 jest prosta o równaniu: A. x =1 B. x = 3 C. y = 0 D. y = 4 W odpowiedziach na jednych stronach jest inaczej a na innych inaczej:(
5 maj 15:38
Brunkzor: @WiemZeNicNieWiem, Doominik To co Wyście robili przez całe 3/4 lata? Ja zapindalałem, próbna bez przygotowania ponad 50%, a wczoraj się przygotowywałem 7h pod rząd i co? I wyszło tyle, że liczę na jakieś 55−60% KOSZMAR. 7h zmarnowane, a ile nerwów.. choć w sumie jakbym pewnie nie posiedział wczoraj nad tym, to te zadania by mnie zmiotły.
5 maj 16:22
nnn: Dlatego na jednej jest inaczej i na drugiej bo byly dwie grupy
5 maj 16:29
Mati: Olaa jestem na 90 % pewny że x=3 A odnośnie matematyki to fakt faktem trudniejsza niż rok temu jednak dzięki naszemu wspaniałemu Panu Jakubowi zaliczenie jej ucząc się z tej strony nie sprawiło żadnego problemu odpowiedzi można znaleźć już w internecie jednak pewność uzyskamy dopiero gdy CKE opublikuje oficjalny klucz lub Pan Jakub się za nie zabierze.
5 maj 17:08
oaxoaxoax: Jeżeli uznają mi ten przedział <−2;0>U<0;2> to ja będę miał 84% . Jestem mega zadowolony. Śniło mi się 98%, ale to też nie jest złe D.
5 maj 17:12
ukash: @Brunkzor Matma to nie polski, historia czy jeszcze cos innego, tego nie da sie wykuc. W matmie najwazniejsza jest systematycznosc bo braki pozniej wychodza i ciezko je nadrobic. Ja wlasnie skonczylem pisac roz. i juz wiem nie zdamemotka
5 maj 17:12
Maciuś: ukash brunkzor trudna byla matura roz?
5 maj 17:16
asdfg: ta mata roz. była przejebana....
5 maj 17:20
Maciuś: Cos sie pojebalo tym od ukladania zadan. Wprowadzaja cos gdzie to jest szokiem szkoly nie przygotuja w 2 lata maturzystow na takie zadania jak oni pokazali. Smieszny rzad dla mnie neich ten Tusk spierdala w chuj
5 maj 17:23
ukash: @Maciuś Dla mnie osobiscie mega ciezka. Zrobilem tylko 3 zadania. Ale tak to juz mam z mat roz. sa arkusze co robie po 60−70% a sa co nawet zadania nie rusze.
5 maj 18:50
Kwachu: Właśnie sprawdziłem moje wyniki. Ok 82% będę miał i studia na wymarzonym kierunku coraz bliżej
5 maj 21:38