prawdopodobienstwo
Sylwia: W pudełku znajdują się cztery kule białe i jedna kula
czarna. Losujemy po jednej kuli z pudełka, az wylosujemy kulę
czarną. Za kazdym razem po wyciągnięciu kuli nie wkładamy jej
z powrotem. Narysuj drzewko tego doświadczenia. Oblicz szanse
zdarzenia, ze czarna kula wylosowana zostanie z pudełka za trzecim
razem.
26 lut 21:44
Basia:
oj nie; to jest proste; tylko rysować mi się nie chce
27 lut 22:46
Eta:
No i ile Ci wyszło?
27 lut 22:56
Basia:
3/17
27 lut 23:09
Basia:
b - b - b - b - c
- b - b - c
- b - c
- c
i tak cztery razy (bo 4 białe)
c (i nic dalej)
N = 4*4 + 1 = 17
n = 4
P(A) = 4/17
tak miałam napisać, źle wbiłam cyfrę
27 lut 23:11
Eta:
A możesz napisać jak liczyłaś?
Bo coś musiałam "pokiciać"

Wolę jednak stereometrię
27 lut 23:14
Eta: OK!
Bo właśnie mi wyszło 4/17
27 lut 23:17