prawdopodobieństwo
Anka: Ze zbioru liczb {1,2,3,...,21} losujemy jednocześnie siedem liczb i ustawiamy je w
kolejności rosnącej x1 < x2 < x3... <x7 Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A: x2≤3
26 lut 21:43
b.: Wystarczy dodać do siebie p-stwa następujących zdarzeń:
A =wylosowaliśmy dwie spośród liczb 1,2,3 oraz pięć spośród 4--21.
B = wylosowaliśmy trzy spośród liczb 1,2,3 oraz cztery spośród 4--21.
Policzę dla przykładu P(A)
moc Ω = (21 po 7) (symbol Newtona)
P(A) = (3 po 2) * (18 po 5) / (21 po 7).
27 lut 14:23