Wzory
Beny: Słuchajcie mam pytanie....Bardzo dawno temu przeglądałem strony dotyczące czworokątów wpisanych
i opisanych jednocześnie i znalazłem takie:
P=
√abcd
d
1d
2=ac+bd
5 maj 00:08
Beny: są one prawidłowe, bo teraz nigdzie nie mogę ich znaleść
5 maj 00:08
Popiel: ten pierwszy to wzór Brahmapurty czy jakoś tak

?
5 maj 00:09
Popiel: te dwa pierwsze znam z tym że pierwszy źle zapisany a ostatniego nie kojarze
5 maj 00:11
Beny: czyli prawdziwy tak ?
5 maj 00:11
Popiel: jeżeli chesz obliczyć Pole czworokąta znając boki to
P = √(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
p − połowa obwodu
5 maj 00:12
Beny: czyli jakby to miało inaczej wyglądać?
5 maj 00:12
Popiel: chyba ze jest jakiś inny wzór P=
√abcd ale to musisz się mądrzejszych zapytać
5 maj 00:12
Beny: no ten znam ale widziałem także taki
5 maj 00:13
Beny: w sumie tez ten wystarczy
5 maj 00:13
5 maj 00:14
Popiel: warto znać
5 maj 00:15
Beny: a ten drugi tez jest pewny ?
5 maj 00:19
Popiel: tak jest na tej stronie
5 maj 00:20
5 maj 00:24
Beny: w sumie nawet dzisiaj, a ja spać nie mogę xD
5 maj 00:24
Popiel: ja nie wiem czy iść spać zaraz przeca wstawać trzeba
5 maj 00:25
Beny: no lepiej jeszcze krótką powtórkę zrobić hehe
5 maj 00:28