maturalne
emes: Zadanie 25. (2 pkt)
Liczby x − 2, 3, x + 6 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz x.
4 maj 23:52
Godzio:
a,b,c −− ciąg arytmetyczny:
2b = a + c
4 maj 23:53
;): 2x = 2
x = ?
4 maj 23:53
;): Drodzy Egzaminatorzy :
Jeżeli w zadaniu jest mowa że są to kolejno pierwszy , drugi oraz trzeci wyraz ciągu
arytmetycznego
to stosuję wzór:
2an = an − 1 + an + 1
gdzie
an − 1 = x − 2 an = 3 i
an + 1 = x + 6
Stąd otrzymuję:
2 * 3 = x − 2 + x + 6
2x + 4 = 6
2x = 2
Ostatecznie otrzymuję x = 1
4 maj 23:58
emes: tak tak, juz wiem przypomnialam sobie jak to lecialo

dzieki za rozpiske
4 maj 23:59