Mnożenie logarytmów - problem
arek: Witam, jak to rozwiązać:
2log8 * 2log1/4
4 maj 23:00
arek: up
4 maj 23:08
Kejt: skorzystaj z:
an * am = an + m
4 maj 23:10
m: log przy podstawie 2 z 8 x log przy podstawie 1/3 z 27
29 gru 12:47
Kaja: log28*log1327=3*(−3)=−9
29 gru 12:48
m: dziękuję a amogłabys mi to wytlumaczyć?
29 gru 12:50
Kaja: no to np log28=x
z definicji logarytmu mamy 2x=8
czyli ile musi wynosić x? 2 do jakiej potęgi da nam 8? no do trzeciej
podobnie z tym drugim: log1327=x
czyli z def. logarytmu (13)x=27
czyli x=−3
29 gru 12:53
m: dziękuję bardzo
29 gru 12:55
Kaja: proszę
29 gru 12:56